1 juni 2024

Redaktionen

måndag, 05 mars 2018 11:29

Skanska säljer för 0,5 Mdr till Niam

alt
Nowa Fabryczna om 22.600 kvm i polska Lodz.


Skanska har sålt kontorsbyggnaden Nowa Fabryczna i Lodz i mellersta Polen för 52 MEUR, cirka 510 Mkr. Köpare är Niam och tillträdet är planerat till det tredje kvartalet i år.
    

Nowa Fabryczna ligger i det nya stadscentrumet i Lodz, som består av företag, handel, bostäder och goda transportmöjligheter. Byggnaden har en uthyrningsbar yta på över 22.600 kvm och är uthyrd till hyresgäster som Fujitsu, Whirlpool, Cybercom och McCormick. Huset ligger mittemot den nyligen färdigställda tågstationen Lodz Fabryczna.
    

Projektet förväntas få LEED Gold-certifiering (Leadership in Energy & Environmental Design). Det kommer också att certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

alt
Tommy Qvartforts bolag Arbitare är polisanmält av NAI Svefa efter en förfalskad värdering av Åhlénshuset i Trelleborg.

 

Ett flertal bolag ägda av Tommy Qvarfort har gjort konkurs för 14 dagar sedan. De bolag som har begärts i konkurs är Arbitare Fastighetsutveckling AB, med tillgångar om cirka 373 Mkr, Ermas Holding AB med tillgångar om 212 Mkr, Magget 29 i Trelleborg AB med tillgångar om 38,2 Mkr samt Brf Krooks by 12. Skulderna i dessa bolag överstiger tillgångarna med hundratals miljoner. Bland de fastigheter som Abitare ägde fanns det så kallade Åhlénshuset, där det var meningen att H&M skulle flytta in nu under våren. Ett av de värdeutlåtanden som polisanmälts för förfalskning rör just Åhlénshuset, eller fastigheten Herkules 34, som enligt den förfalskade bedömningen värderas till 135 Mkr, skriver Trelleborgs Allehanda.

 

Abitare misslyckade att sälja Åhlénshuset i avtal med Scandianvian SIP Homes som även skulle köpa ett höghusprojekt, ägt av Arbitare, om 16-våningar på Hamngatan och Corfitz Beck-Friisgatan i Trelleborg.

 

Till Trelleborgs Allehanda säger, Gustav Källén, vice vd i NAI Svefa:

 

– Det är riktigt att vi har lämnat in en polisanmälan om förfalskade värdeutlåtanden som ser ut att komma från oss, säger Gustav Källén, vice vd i NAI Svefa. Vi har inte fått något uppdrag att göra några sådana värderingar och de förfalskade värderingarna avviker på flera punkter och på flera olika sätt från det sätt som vi arbetar på.

 

Gustav Källén säger att avvikelserna handlar om dels formalia, dels om själva värderingsmetodiken.

 

– Vi har ingen uppfattning om det berörda marknadsvärdet av fastigheten Herkules, då vi inte haft något uppdrag att värdera dessa fastigheter, säger han till Trelleborgs Allehanda.

 

NAI Svefa ser mycket allvarligt på att deras värdeutlåtande förfalskats.

 

– Vi polisanmälde detta så fort vi fick veta om det, säger Gustav Källén, till Trelleborgs Allehanda. Det var genom en intressent som fått den förfalskade värderingen och som hörde av sig till oss för ytterligare information som vi fick kunskap om det.

 

När Trelleborgs Allehanda sökte Tommy Qvarfort väljer han att endast kommentera det hela i ett sms.

– Vi är utsatta för bedrägeri och har inget mer att kommentera i nuläget, skriver han.

 

I polisanmälan är ingen person utpekad som eventuellt ansvarig för förfalskningarna.

 

Sammanlagt har Abitare-koncernen lån på nästan 200 Mkr på sina fastigheter i Trelleborg. Koncernen har även lån på fastigheter i Kristianstad och Olofström på sammanlagt omkring 64 Mkr, enligt Trelleborgs Allehanda.

 

Abitares moderbolag Eremas Holding AB har liksom Abitare fastighetsutveckling AB gått i konkurs. Däremot har inte alla dotterbolag som äger fastigheterna i Trelleborg, Kristianstad och Olofström gått i konkurs.

 

Abitare-koncernen har en snårig struktur. Koncernen är uppbyggd med ett moderbolag i Nederländerna, Eremas Holding BV, som i sin tur äger Eremas holding A/S i Danmark, som i sin tur äger det svenska moderbolaget Eremas Holding AB.

 

Det danska bolaget äger direkt badrumsföretaget Racks i Olofström AB, som gått i konkurs, men som tagits över av ett nytt bolag, Svenska badrumsmoduler holding AB. I Trelleborg har Abitare lån på drygt 90 Mkr på Åhlénshuset, som värderades till 135 Mkr i det förfalskade värderingsintyget. Fastigheten strax bredvid som ägs av Qvarfort, där bland annat Dressman ligger, har lån på drygt 27 Mkr.

 

Fastigheten med huset där Fribergs tidigare låg och där det funnits planer på ett höghus, har lån på nästan 28 Mkr medan det tidigare Malmroshuset vid Algatan är belånat med nästan 42 Mkr.

Slutligen är fastigheten med Magasinet vid Hamngatan belånad med nästan 8 Mkr.

 

Sammanlagt ligger belåningen på Abitares fastigheter i Trelleborg på nästan 200 Mkr, enligt Trelleborgs Allehanda.


 

I sju år var Tommy Qvarfort ekonomichef på fackförbundet Byggnads i Stockholm, från 1992 fram till -99, men det skar sig mellan honom och dåvarande ordföranden i Byggnads Ove Bengtsberg. Orsaken var att bland annat att Qvarfort ökat Byggnads ägande i fastighetsbolaget Wihlborgs, trots att förbundsstyrelsen beslutat sälja innehavet. Vid den tiden var Byggnads tillsammans Peab och Wihlborgs ägare till Postgirohuset, Blåmannen 20, Klara Zenit, om 65.000 kvm vid Drottninggatan i Stockholm, en fastighet som Wihlborgs till slut blev ensam ägare till. Klara Zenit såldes under hösten 2003 till CGI, Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft för 3,2 Mdr kr och till en vinst om cirka 500 Mkr för Wihlborgs. I december 2010 köpte Vasakronan Klara Zenit för cirka 4,35 Mdr kr.

 

Efter tiden på Byggnads började Tommy Qvarfort att köpa sina första fastigheter. Först i Malmö, därefter i Kristianstad och på flera håll runt om i Skåne, bland annat med större förvärv i födelsestaden Trelleborg. SF

alt
Solkraftparken vid Parc Cynog, Wales, med totalt 5 megawatt.

 

Vattenfall planerar att investera 1 Mdr kr i storskalig solenergiproduktion under de närmaste två åren (2018-2019). Dessutom tillhandahåller Vattenfall småskaliga solkraftsanläggningar till privatpersoner. Investeringarna stärker Vattenfalls målsättning att bli fossilfria inom en generation.

 

Nyligen tog Vattenfall slutgiltigt investeringsbeslut för tre storskaliga solkraftsinstallationer i Nederländerna i anslutning till kraftverken i Velsen, Hemweg och Eemshaven. Den totala kapaciteten för dessa projekt uppgår till 10,5 MW. Dessutom byggs en solpark i anslutning till vindkraftparken Haringvliet där fler än 130.000 solpaneler kommer att installeras. Kapaciteten blir omkring 40 MW vilket motsvarar förnybar el till 11.000 nederländska hushåll.

 

Vattenfall har ansökt om tillstånd för fler solparker som också kommer att kombineras med vindkraftparker. Kombinationen medför flera synergier, som till exempel kombinerad nätanvändning och fördelarna med goda förbindelser med myndigheterna, markägare och andra intressenter. Vattenfall ser på kommande möjligheter till storskalig sol i andra länder, till exempel nästa auktionsrunda i Tyskland.

 

Sedan tidigare har Vattenfall solkraftsparken Parc Cynog, invigd 2016, i anslutning till Parc Cynog vindkraftpark i Wales. Solkraftparken har en total effekt på 5 megawatt (MW) och förser 1.440 hem i Wales med hushållsel.

 

Inom småskalig solkraftsproduktion har Vattenfall startat erbjudanden på flera marknader. I Sverige erbjuds tjänster inom InHouse som vänder sig till kommersiella fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. En leasingmodell för företagskunder erbjuds i Tyskland och Nederländerna. Dessutom erbjuder Vattenfall solpaneler till bostadsföreningar och hyresgäster i det så kallade Mieterstrom-projektet i Tyskland.

alt
Idéillustration över den nya markanvisningen samt översiktsbild över tomterna vid Wenner-Gren Center (detaljplan 2) och Torsplan (detaljplan 3).

 

Området vid Wenner-Gren Center i Hagastaden har tidigare diskuterats och debatterats. Nu har majoriteten i stadshuset tagit fram med en heltäckande markanvisning för skola, fullstor idrottshall, fotbollsplan, studentbostäder och äldreboende. 

 

I takt med att den nya stadsdelen Hagastaden växer fram ökar också behovet av en rad samhälleliga servicefunktioner. Förslaget som nu läggs fram på exploateringsnämnden tillgodoser behoven för såväl skolplatser, som äldreboende och idrott.

 

KFUM har tidigare visat intresse för att anlägga en mindre arena med publikkapacitet i området och nu går staden även vidare med arbetet för en särskild markanvisning för KFUM. Stadens exploateringskontor utreder en plats vid Torsplan i nära anslutning till T-bana och andra kommunikationer. Målsättningen är att en tidig markreservation ska ske under våren.

 

– Vi är väldigt glada över att ha hittat en helhetslösning som ser till att stadsdelen får de servicefunktioner den behöver. När vi bygger en ny stadsdel är det viktigt att vi behåller vår helhetssyn och att stockholmarna får skola, vård och omsorg nära hemmet. Extra roligt är att vi dessutom tar ett stort steg närmare uppförandet av en mindre arena med publikkapacitet i närområdet, säger Stefan Hansson (S) ordförande i exploateringsnämnden

 

– Det är mycket glädjande att det blir ett nytt och modernt äldreboende på Norrmalm, för det finns ett stort behov av fler äldreboendeplatser i innerstan. Dessutom kommer det här äldreboendet att ligga på en vacker plats vid nationalstadsparken vilket jag hoppas de äldre kommer kunna ha glädje av, säger Clara Lindblom (V), äldreborgarråd.

 

– På området kring Wenner-gren center ser vi att många samhällsfunktioner behöver lösas, inte minst bra utrymmen för förskole- och skolgårdar. Vi ser också att en större idrottsanläggning vore lämplig i Hagastaden och vi har fått ett fint erbjudande från KFUM som vi hoppas de ska kunna genomföra med stadens hjälp i västra Hagastaden, säger Cecilia Obermüller (MP), talesperson i stadsbyggnadsfrågor.

 

Innebörden av de nya markanvisningarna

 

Tomten vid Wenner-Gren Center får en markanvisning för en grund- och gymnasieskola, en tillhörande fullstor idrottshall, en 7-spelsplan för fotboll, studentbostäder samt ett äldreboende.

Skola årskurs 6-9 och gymnasium för totalt 1.300 elever

 

Omfattning av markanvisningarna

1. Förskola 90 platser 

2. Skol- och förskolegård

3. Fullstor idrottshall

4, 7-spels fotbollsplan

5. 90 vård- och omsorgsboenden

6. 300 studentlägenheter

7. Staden utreder uppförandet av en mindre arena med publikkapacitet vid Torsplan, knappt 1.000 meter från den östra tomten och i nära anslutning till den planerade nya tunnelbanestationen.

alt
Jonny Öhlander, ansvarig konsult på Restate.

 

Bostadsrättsföreningen Varnbäcken har under flera år kämpat för att få köpa sitt radhusområde i Hovsjö i Södertälje, omfattande 124 radhus. I april 2016 klubbades till sist beslutet att kommunägda Telge Hovsjö skulle sälja radhusområdet Varnbäcken. Projektet har dock varit utmanande att fullfölja.

 

Restate Bjurfors Isaksson Partners AB tog över som bostadsrättsföreningens ombud i mitten av 2017. Där tidigare ombildningskonsulter tvingats ge upp, lyckades Restate föra projektet hela vägen fram till att föreningen den första mars kunde tillträda fastigheten Södertälje Gravyren 17.

 

Att bostadsrättsföreningen nu slutligen kunnat tillträda fastigheten och de boende äntligen fått möjligheten att köpa sina radhus med bostadsrätt är resultatet av en god dialog och gemensam målbild med säljaren Telge Hovsjö AB genom dess ombud Carl Erik Tåhlin på Galären. Bostadsrättsföreningens styrelse har heller aldrig givit upp trots flera motgångar under åren.

 

– En gemensam strävan som nu till slut bar frukt vilket glädjer alla parter som varit inblandade i detta som blivit något av ett hjärteprojekt, säger Jonny Öhlander, ansvarig konsult på Restate.

alt

                                                                                                    
I januari i år tog Per Gawelin klivet från affärsområdet Örebro till vd för Region Mitt i Castellum. Nu är rekryteringen av hans efterträdare klar. Ny chef för Castellums affärsområde Örebro blir Nicklas Westberg (bilden). Han tillträder sin tjänst den 3 april och har närmast arbetat inom Nordea.
    

– Jag brinner för mötet med människor och ser fram emot att träffa kunder och medarbetare. Det ska bli spännande att se hur jag kan bidra till förändringar och förbättringar med mina erfarenheter från en annan bransch, säger Nicklas Westberg.
    

I Örebro äger och förvaltar Castellum drygt 60 fastigheter om sammanlagt 400.000 kvm till ett värde om 6,3 Mdr kr .

alt
Hemsö blir hyresvärd för Konstuniversitetet som bildades 2013 då Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan gick samman. De tre akademierna har en lång tradition i den finländska konstutbildningen och konstens historia och grundades alla under 1800-talets mitt. Sibelius-Akademin är Finlands högsta musikutbildning och en av Europas största musikakademier.


Hemsö har köpt tre universitetsfastigheter i centrala Helsingfors. Hyresgäst är Konstuniversitetet, som består av Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan. Konstuniversitetet har tecknat nya långa hyresavtal och Hemsös totala investeringsvolym, inklusive en omfattande renovering av Sibelius-Akademin, uppgår till 800 Mkr. Säljare är Helsingfors Universitetsfastigheter.
    

Fastigheterna inrymmer tillsammans 2.000 studenter och 300 anställda och omfattar 25.000 kvm. Två av fastigheterna är belägna i Töölö i kvarteren kring Riksdagshuset och flera av Finlands mest kända museum. Den tredje fastigheten ligger i Berghäll i närheten av stadsutvecklingsprojektet Fiskehamnen.
    

– Det är glädjande att vi förvärvar tre universitetsfastigheter och ökar andelen utbildningsfastigheter med offentliga hyresgäster i vår finska portfölj. Vi ser framemot ett långsiktigt och nära samarbete med Konstuniversitetet och gläds åt att få förvalta och utveckla dessa verksamhetsanpassade fastigheter med dess anrika akademier, säger Jarkko Leinonen, finlandschef på Hemsö.

torsdag, 01 mars 2018 17:15

Catena bildar livsmedelskluster i Bjuv

alt
Fastigheterna Bjuv 23:1 i skånska Bjuv, där Findus tillverkade ärtor i nära 75 år, efter att produktionen upphörde i mars 2016.

 

Catena har i samarbete med Foodhills AB och Backahill AB startat ett gemensamägt bolag, Foodhills Fastighet AB. Catena har en ägarandel på 45 procent, Backahill 45 procent och Foodhills AB äger resterande 10 procent av fastighetsbolaget. Vd för bolaget är Mikael Halling, som tidigare under många år fungerat som vice vd och Senior Advisor hos Catena.

 

Foodhills Fastighet har köpt fastigheterna Bjuv 23:1, del av Selleberga 17:1 och Lunnahus 4:2 i Bjuvs kommun av Findus som varit brukare av fastigheten under många år och haft både huvudkontor och produktion på platsen. Affären sker som en fastighetstransaktion till ett värde om 85 Mkr och tillträde sker idag.

 

Fastigheten på Bjuv 23:1 består av ett antal olika byggnader uppförda mellan åren 1940 till 1998 med en uthyrningsbaryta om drygt 100.000 kvm. Del av Selleberga 17:1 är lantbruksmark och Lunnahus 4:2 består av ett större vattenreningsverk. För närvarande finns inga hyresgäster på fastigheterna och uthyrningsarbetet kommer inledas omgående. Hyresvärdet uppskattas till 35 Mkr.

 

– Fastighetsbolaget är en möjliggörare för de verksamheter som kommer att etablera sig på området. Genom en gemensam satsning i Bjuv, som har ett bra läge bara några kilometer från E4 och E6, är vi med och skapar möjligheten för ett logistik- och livsmedelskluster med nya arbetstillfällen, smarta lösningar och samordningsvinster både för det hållbara samhället, leverantörerna och kunderna, säger Benny Thögersen, vd för Catena.

alt
Arkkitehdit Soini ja Horto Oy (AS&H) har formgivit projektet Laivalahdenkaari 1 i Hertonäs.

 

Under de närmaste åren planerar SATO att uppföra totalt 239 hyreslägenheter i stadsdelarna Herttoniemi (Hertonäs) och Kalasatama (Fiskehamnen) i Helsingfors.

 

Klart är att NCC har fått kontrakt om 22 MEUR för att bygga 143 lägenheter i Herttoniemi, medan Skanska blir entreprenör för resterande 96 lägenheter i Kalasatama.

 

– SATO fortsätter sin tillväxt, och vårt mål är att erbjuda nya hyresrätter nära bra kollektivtrafikförbindelser och annan service, säger Antti Aarnio, vice vd SATO.

 

Balder är majoritetsägare i Sato med 53,3 procent av samtliga aktier i bolaget.

torsdag, 01 mars 2018 15:22

NCC avtalar om 4,7 Mdr för Göteborg C

alt
Centralen på Västlänken i Göteborg. Vybild: Tomorrow AB Kanozi

 

NCC har undertecknat avtal med Trafikverket om uppdraget att bygga Centralen, som är en betydande etapp av Västlänken i Göteborg. Sedan tilldelningsbeslutet våren 2016 har NCC och Trafikverket arbetat i en ny samverkansmodell kallad Early Contractor Involvement, ECI, som innebär att parterna i tätt samarbete genomför projektering och optimerar kostnaderna för projektet. Riktkostnaden som nu har fastslagits uppgår till 4,7 Mdr kr. I uppdraget ingår en pendeltågsstation under jord samt cirka 2 km tågtunnel och ordervärdet uppgår.

 

–Vi bygger två etapper i Västlänken som är ett enormt viktigt projekt för ett växande, attraktivt och hållbart Västsverige. Våra tidigare erfarenheter med Citytunneln i Malmö och Citybanan i Stockholm har gett oss värdefull erfarenhet vad gäller hållbara tekniska lösningar och användandet av den senaste teknologin inom anläggningsbyggande, säger Nils Bjelm, divisionschef Civil Engineering, NCC Infrastructure.

 

Produktionen startar direkt med förberedande arbeten. Tunnelarbeten startar hösten 2018. Projektet planeras pågå till 2026.