2 juni 2024

Redaktionen

torsdag, 21 februari 2019 11:00

Ann Legeby, ny professor i stadsbyggnad

 

Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare, blir första professor inom tillämpad stadsbyggnad på KTH



Genom en donation från Birthe & Per Arwidssons stiftelse har KTH inrättat ett nytt ämne, tillämpad Stadsbyggnad. Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare, har utsetts till professor i ämnet.

 

– Det är en satsning som ligger rätt i tiden och det finns en stor efterfrågan på mer samverkan och utbyte mellan praktik och akademi. Vi står inför många komplexa samhällsbyggnadsutmaningar. Det vi investerar i den byggda miljön idag kommer att få avgörande betydelse för våra möjligheter att i framtiden klara såväl klimatutmaningar som ökande segregation, säger Ann Legeby, som sedan 1998 också haft sin hemvist på Sweco Architects i Göteborg.

 

Ann Legeby blir den första professorn på KTH inom ämnet tillämpad stadsbyggnad. Satsningen, som finansieras av Birthe & Per Arwidssons stiftelse, möjliggör vidareutveckling av forskning inom stadsbyggandets tillämpning samt utveckling av den praktiknära forskningen som bedrivs på KTH. Det innebär också en möjlighet att utveckla kunskap om hur vi bygger samhällen och vad det får för konsekvenser utifrån olika aspekter, såväl ekonomiska, miljömässiga som sociala och politiska. Målet är att minska glappet mellan akademi och praktik och tydligare kunna prioritera hållbarhetsaspekter i stadsbyggandet.

 

– Det är viktigt med nära samarbete mellan akademin och arkitekt- och teknikföretagen för att nå en effektiv kunskapsspridning och kunskapsutveckling. Det finns många intressanta idéer om vad som skulle behöva vidareutvecklas och där kunskapen behöver fördjupas. Exempelvis märks ett stort intresse om stadsbyggandets roll i relation till jämlika livsvillkor, säger Ann Legeby.

 

 


Efterfrågan på Cushman & Wakefields rådgivningstjänster fortsätter att växa och det råder fortsatt högt tryck på den svenska fastighetsmarknaden. Cushman & Wakefield förstärker därför sitt team och rekryterar toppnamnet Ulf Brandes (bilden) till Capital Markets. I sin roll som International Partner kommer Brandes bland annat att fokusera på att identifiera och genomföra affärer samt att ytterligare utveckla företagets transaktionsverksamhet.

 

Rekryteringen sker i samband med det fortsatt stora inflödet av kapital till den svenska fastighetsmarknaden både från svenska och internationella investerare. För att möta det ökade trycket krävs ytterligare expertis inom fastighetsaffärer och transaktioner. Ulf Brandes kan med sin långa erfarenhet inom just transaktionsrådgivning och fastighetsvärdering bidra till att stärka Capital Markets team, något Karl Persson ser fram emot.

 

Karl Persson, Head of Sweden, säger:

– Det här blir jätteroligt! Vi ser ett fortsatt stort affärsflöde på den svenska fastighetsmarknaden och har ambitionen att fortsätta växa vår transaktionsverksamhet med fler rekryteringar under 2019.

 

Det stora affärsflödet på den svenska fastighetsmarknaden leder till ett behov av fler kunniga medarbetare, som tillsammans med det befintliga teamet ska fortsätta utveckla verksamheten. Ulf Brandes ska med sina 30 års erfarenhet inom branschen bistå med att identifiera och genomföra viktiga affärer för Capital Markets.

 

Daniel Anderbring, Head of Capital Markets, säger:

– Vi växer inom transaktion och är glada över att kunna fortsätta attrahera meriterade medarbetare. Ulf kommer att bidra till att stärka vårt team ytterligare med sin kombination av erfarenhet, driv och affärsfokus.

 

 

 

onsdag, 20 februari 2019 16:57

CLS köper för 654 Mkr i London

 

Fastigheten 9 Prescot Street i London om 9.000 kvm är fullt uthyrd till fyra hyresgäster.



CLS Holdings har avtalat om att köpa 9 Prescot Street i London för 53,85 MUSD (cirka 654 Mkr), exklusive kostnader. Fastigheten, som omfattar cirka 9.000 kvm kontorsytor i sju våningar, är fullt uthyrd till fyra hyresgäster med en vägd genomsnittlig återstående uthyrningsperiod om två år.

 

Fastigheten ligger i Aldgate-området som genomgår en betydande förnyelse och har ett bra kommunikationsläge. Den initiala avkastningen är 4,5 procent, men CLS räknar med att den ska kunna närma sig 8 procent genom aktiv kapitalförvaltning och en omfattande ombyggnation. Förvärvet ska finansieras med CLSs befintliga resurser och med bankfinansierin

 

– Detta förvärv visar tydligt vår förmåga att genomföra transaktioner på ett opportunistiskt sätt, där vi kan utnyttja vår kapitalförvaltningskompetens för att leverera värde på lång sikt i enlighet med vår strategi. Fastighetens utmärkta läge och attraktiva potential gör detta till ett spännande förvärv för CLS, säger Fredrik Widlund, vd för CLS.

 

 

 



 

 

 

 

 

onsdag, 20 februari 2019 15:47

Storförlust om –587 Mkr för Prime Living

 

Hans Sandén är vd för Prime Living sedan slutet av augusti 2018.



Studentbostadsföretaget Prime Living gjorde storförlust under 2018 med ett resultat efter skatt om –587 Mkr (142), motsvarande –39,8 kr (9,6) per stamaktie. Försvagningen berodde främst på sjunkande fastighetsvärden om –341 Mkr (222) och reaförluster i samband med fastighetsförsäljningar om –83 Mkr (0). I rörelseresultatet ingick kostnadsöverdrag med –166 Mkr, varav –80 Mkr var en reservering för kommande kostnader, för färdigställandet av projekt Ferdinand, bestående av 1.054 lägenheter i Spånga. Prime Livings projekt har haft problem med entreprenörer med kriminella kopplingar, arbetsmiljörisker och bristfälligt brandskydd, elsäkerhet och ventilation.

 

På en extra stämma den 24 oktober valdes en ny styrelse för Prime Living för att säkerställa en hållbar affärsmodell och en långsiktigt hållbar finansieringslösning. Den ställde, mot bakgrund av bolagets ansträngda likviditetssituation, in den tänkta utdelningen på bolagets preferensaktie den 15/1 2019, och har efter årets utgång även beslutat att tillsvidare ställa in utdelningen den 15/4 2019.

 

Vid årsskiftet ägde Prime Living 1.178 lägenheter (1.096) med en boyta om 29.335 kvm (26.788). Balansomslutningen uppgick till 1.918 Mkr (2.339) och koncernens egna kapital uppgick till 198 Mkr (796) och soliditeten sjönk till 10 procent (34).

 

I bokslutskommunikén framhåller Hans Sandén, vd för Prime Living, sedan slutet av augusti 2018:

– Arbetet med att stärka Prime Living och förtroendet för bolaget har fortsatt under perioden. Vårt fokus på kvalitet och hållbar förvaltning är vi övertygade om är rätt väg för att fortsätta att utveckla och förvalta studentbostäder då vår bedömning är att efterfrågan på den här typen av bostäder även fortsättningsvis kommer vara stor.

 

Efter periodens slutfördes en översyn av Prime Livings underleverantörer. Detta ledde till att affärsrelationen med de båda underleverantörerna Frontman respektive Amtena avslutades, vilket gör det möjligt att återuppta arbetet i Spångaprojektet.

 

Dessutom har fastigheten Karlstad Kornetten 2 sålts till Verna Söderort AB för 70 Mkr och ett projekt i Roslags-Näsby, Täby, sålts till en extern samarbetspartner mot en ersättning på 2,5 Mkr. Sammantaget gav dessa affärer ett likviditetstillskott om cirka 20 Mkr.

 

Detta betyder dock långt ifrån att faran är över. I går den 20 februari meddelade Prime Living att bolagets rörelsekapital (utan att beakta eventuella framtida lån/tillskott/emissioner) räcker mars månad ut. Bolaget utreder för närvarande olika finansieringsalternativ och avser att uppdatera marknaden så snart närmare information om detta finns på plats. LE

 

 

 


Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet är en viktig del i Bonnier Fastigheters verksamhet och därför utses Sara Björnberg (bilden) till Chef Hållbar Utveckling.

 

I den nya tjänsten kommer Sara Björnberg att ansvara för Bonnier Fastigheters strategiska utveckling ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att tillsätta en hållbarhetschef sätts ytterligare fokus på det arbete som redan bedrivs för att aktivt bidra positivt till samhällsutvecklingen genom engagerat och ansvarstagande ägande och förvaltande. Nu förtydligas hållbarhetsagendan ytterligare. En grundläggande del i hållbarhetsarbetet utgörs idag av miljöcertifieringar, som tar sin utgångspunkt i förvaltningen och säkerställer ett kontinuerligt förbättringsarbete.

 

– Hållbarhetsarbete har länge varit en naturlig del av verksamheten men nu skapar vi det nya ansvarsområdet Hållbar utveckling i syfte att skapa ytterligare fokus på ansvarsfulla affärer ur såväl ekologiska som ekonomiska och sociala perspektiv. Samtidigt så känns det naturligtvis alltid roligt att på detta sätt kunna erbjuda kompetenta medarbetare fortsatta utvecklingsmöjligheter inom bolaget, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

 

– Att arbeta med hållbarhetsfrågor är något som ligger mig varmt om hjärtat och det är med stolthet jag tar mig an denna nya roll. Vi vill integrera hållbarhet i vårt erbjudande till våra kunder och har höga ambitioner för den egna organisationen. I utvecklingsprojekt finns hållbarhetstänket med i varje led redan från ritstadiet, säger Sara Björnberg.

 

Sara Björnberg, som anställdes på Bonnier Fastigheter 2009, kommer närmast från en tjänst som marknadsområdeschef.

 

 

 

onsdag, 20 februari 2019 15:18

Akademiska Hus säljer för 355 Mkr till SLU

 

Akademiska Hus säljer del av Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) på Campus Ultuna.



Akademiska Hus har tecknat avtal med SLU om försäljning av stallarna vid Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum på Campus Ultuna för 355 Mkr.

 

År 2014 invigdes Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) på Campus Ultuna som Akademiska Hus har uppfört åt SLU i Uppsala. Totalt omfattar byggnaden 53.000 kvm utbildnings- och forskningslokaler samt Sveriges enda universitetsdjursjukhus med tillhörande stallar. Akademiska Hus har nu tecknat avtal om försäljning av stallarna, som utgör cirka 10.000 kvm.

 

– Vi är glada över att ha kommit överens med SLU om överlåtelse av en specialiserad del av VHC med djurhållning där SLU blir en bra, långsiktig ägare. Akademiska Hus kan därmed sätta ännu starkare fokus på att fortsätta utveckla övriga delar av Campus Ultuna och Green Innovation Park, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

 

– Vi är mycket glada över att vårt goda samarbete med Akademiska Hus har gjort det möjligt för oss att genomföra denna affär. Många av de fastigheter som SLU behöver för sin forskning och utbildning är specialiserade både till sin karaktär och till sin geografiska belägenhet. För att på bästa möjliga sätt tillgodose dessa behov äger och förvaltar SLU vissa egna fastigheter, säger Karin Holmgren, rektor vid SLU.

 

Hemfosa hyr ut hela fastigheten Koljan 9, om 4.430 kvm i centrala Halmstad, till Halmstad kommun.



Hemfosa Fastigheter hyr ut fastigheten Koljan 9 i Halmstad centrum till Halmstad kommun. Fastigheten består av två byggnader om totalt 4.430 kvm och har tidigare stått tom. Kommunen hyr hela fastighetens kontorsyta samt 20 parkeringsplatser med en hyrestid på tio år. Byggnaderna kommer att anpassas för kommunens verksamheter och inflyttning beräknas ske i höst.


– Vi arbetar aktivt med att hitta hyresgäster till våra vakanta ytor i regionen. Efter en bra dialog och ett nära samarbete med kommunen är vi glada över att kunna erbjuda funktionella och centralt belägna lokaler för de kommunala verksamheter som kommer att bli hyresgäster hos oss framöver, säger Jessica Thornander, regionchef väst på Hemfosa.

 

Den israeliske fastighetsmagnaten Amir Dayan har köpt nio brittiska hotellfastigheter i konkurs för cirka 3 Mdr kr.



Enligt Bloomberg är nio brittiska hotellfastigheter, uthyrda till Hilton, och tidigare ägda av en iransk-brittisk affärsman, Vincent Tchenguiz, nu sålda för 246 miljoner pund, cirka 2.990 Mkr. Köpare är en fastighetsgrupp som leds av den israeliske fastighetsmagnaten Amir Dayan.

 

Affären startade i början av år 2018 då de nio hotellfastigheterna sattes i konkurs och först nu har uppgifter kommit fram att köparen av konkursen är Vivion Investments Sarl, med huvudägaren Amir Dayan.

 

Enligt Bloomberg svarade inte en representant för familjen Dayan omedelbart på begäran om en kommentar kring affären.

 

Försäljningen markerar starten på en ny era för den så kallade portföljen Zinc Hotels, som en gång ägdes av den iransk-brittiska affärsmannen Vincent Tchenguiz. Hans företag, Consensus Business Group, försökte under år 2017 sälja de nio hotellfastigheterna runt om i England, tillsammans med en mer värdefull fastighet i London, för 600 miljoner pund, cirka 7,3 Mdr kr. En affär som inte kunde genomföras och istället sattes de nio hotellfastigheterna i konkurs.

 

Den mest värdefulla hotellfastigheten, Kensington Hilton i London, som även den ägdes av Vincent Tchengui, har sålts i en separat affär för 261,5 miljoner pund, cirka 3.179 Mkr, till ett företag som kontrolleras av hotellfastighetsägaren Bakir Cola.

 

I affärerna agerade mäklare från Savills Plc och Jones Lang LaSalle Inc.

 

– Avyttringen av Zink Hotels är en indikation på det stora intresset för hotell i Storbritannien, särskilt de hotell som har gynnsamma hyresavtal och långsiktiga värdeökningar, säger Rob Stapleton, en direktör hos Savills.

 

En annan företrädare för Savills ville inte kommentera identiteten hos investeraren Dayan bakom de köpande bolaget Vivion Investments Sarl.

 

Zinc Hotels  är det andra förvärvet i hotellindustrin som Vivion Investments Sarl har gjort det senaste året. Amir Dayans företag förvärvade även under förra året hotellfastighetsportföljen Ribbon ägd av Holiday Inn och Crowne Plaza Hotel, för 750 miljoner pund, cirka 9,12 Mdr kr.

 

Amir Dayan äger även cirka 23 procent av den tyska fastighetsägaren TLG Immobilien AG, med 301 fastigheter i Tyskland värda 1.453 euro, cirka 15,3 Mdr kr. SF

tisdag, 19 februari 2019 16:41

Scandic ökade omsättningen till 18 Mdr

 

Jens Mathiesen tillträdde nyligen som vd och koncernchef för Scandic Hotels. Han kom närmast från rollen som
chef för Scandic i Danmark.



Scandic Hotels redovisade en ökad nettoomsättningen med 23,5 procent till drygt 18,0 Mdr kr (14,6) under fjolåret. Under året förvärvade bolaget den finska kedjan Restel med 43 hotell. Exklusive dessa hotell och valutaeffekter steg nettoomsättningen med 6,0 procent och för jämförbara enheter steg omsättningen med 1,2 procent.

 

Justerat EBITDA uppgick till 1.957 Mkr (1.573) motsvarande en marginal på 10,9 procent (10,8). Restel bidrog med 196 Mkr till justerat EBITDA motsvarande en marginal på 9,1 procent. Helårsvinsten per aktie minskade till 6,54 kr (6,86). Exklusive jämförelsestörande poster, effekt från finansiell leasing samt valutakurseffekter vid omvärdering av lån ökade resultat per aktie med 7,5 procent, vilket bidrog till att styrelsen inför årsstämman föreslår att utdelningen höjs till 3,50 kr (3,40) per aktie.

 

Vid årsskiftet hade Scandic i  pipeline en nyproduktion med 5.655 rum, motsvarande 11 procent av kedjans totala portfölj, vilket utgör en solid grund för att nå tillväxtmålet, som är satt till 5 procent per år över en konjunkturcykel.

 

– Vi har en långsiktigt positiv syn på våra marknader, även om det finns risk att ökad kapacitetstillväxt på vissa destinationer kan ha en temporär negativ effekt på marknadsbalansen under 2019. I Oslo tillkommer ny kapacitet i början av året och i Köpenhamn förväntas en omfattande ökning från andra kvartalet. Utbudstillväxten i Stockholm och Helsingfors förväntas dock vara på en förhållandevis begränsad nivå under 2019, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic. LE

tisdag, 19 februari 2019 15:28

1.000 nya bostäder i Bromstensstaden

 

Mitt i den nya stadsdelen formas ett nytt centralt rum – Stora parken som öppnar sig mot Spångaån och länkar samman de två sidorna. Parken ramas in av trädrader utmed omgivande gator och gräsparterren försänks i förhållande till gator och bostadskvarter. Bild: White arkitekter



Stockholms kommunfullmäktige har godkänt en ny detaljplan för Bromstensstaden med 1.000 lägenheter i nio stadskvarter.

 

– Vi i den grönblåa majoriteten upprätthåller byggtakten i Stockholm, trots den allt mer avmattade byggkonjunkturen. Bromstensstaden utgör ett välkommet tillskott på 1.000 bostäder i stadsmiljö. Det kommer att bli ett tryggt område med levande bottenvåningar och riktig kvartersstruktur, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

Staden skriver nu: ”Ut med gamla industrier, in med moderna lägenheter, butiker, en park, förskolor och skola.”

 

Planen på att göra om Bromstens industriområde godkändes redan 2006, men än har inte spaden satts i marken. Det beror till stor del på att marken egentligen är ganska värdelös att bygga på. Det är mycket lermark som måste förstärkas och projekteringen behöver ta höjd för Spångaåns översvämningsrisk.