23 maj 2024

WSP och KHR Rundquist fick Stålbyggnadspris

  • PDF
khrwspvallingby
Svävande Taket i Vällingby. Skiss: KHR Rundquist.


Svävande Taket i Vällingby Centrum gav WSP Byggprojektering och KHR Rundquist arkitekter Stålbyggnadspriset 2007. Konstruktionen är ett rutnät av vierendeelstålbalkar och glas. Ingenjörer, som Pär Gustavsson och Rune Gustafsson, samt arkitekter, som Henrik Rundquist och Lars Ancker, har här samverkat i utformningen av en skyddande takkonstruktion, som även är tilltalande. Detta projekt ingår i förnyelsen av Vällingby Centrum som ett led i Svenska Bostäders verksamhet.

Stålbyggnadsinstitutet utdelar Stålbyggnadspriset varannat år till ett projekt som på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Svävande Taket är även nominerad till The European Steel Design Award.

Pär Gustavsson, WSP, säger att utmaningen i projektet var att finna lösningar för att skapa en hållbar konstruktion till balkar och glas på det strikt horisontella taket.

Lars Ancker, KHR, tillägger att idén växte fram i samverkan dels med vissa arkitekter på kontoret under ledning av Henrik Rundquist, dels med WSP i konstruktionsskedet.

Stål- och glasrevolutionen är alltjämt vital och den passar väl i vårt svenska klimat. Under den tid på dagen och på året som vi kan njuta av ljuset i vårt land, gläds vi åt de byggnadsverk som spelar med glas. BF