17 maj 2024

NCC säljer i Finland för 640 Mkr till Niam III

  • PDF

NCC Property Development har sålt en portfölj med fastighetsutvecklingsprojekt till NIAM Fund III. Köpeskillingen uppgår till 640 Mkr (71 MEUR) och affären får en marginellt positiv effekt på NCC Property Developments resultaträkning 2004, efter full avsättning för lämnade hyresgarantier. Av den totala köpeskillingen betalas 240 Mkr (27 MEUR) 2004.

Affären innefattar fastigheterna Pilot 1 i Oulu och Dynamo i Tampere. Utöver dessa ingår två fastigheter under uppförande. Det är Opus 3 i Helsingfors samt Airport Plaza Alto i Vantaa.

Samtliga sålda fastigheter har byggts enligt NCCs koncept ‚ NCC Business Park Concept. Konceptet innebär att kontorshyresgästerna har möjlighet att på ett kostnadseffektivt sätt dela på service och tjänster av olika slag. Det kan vara reception, hälsocenter, kafeterior, restauranger, konferensutrymmen, mötesrum och parkeringsplatser.

Fastigheten Pilot 1 i Oulu har en bruttoyta på 5 250 kvm och är fullt uthyrd. Dynamo i Tampere omfattar 22.300 kvm och uthyrd till nästan 80 procent.

Även byggnaderna under uppförande har höga uthyrningsnivåer. Opus 3, med 14.700 kvm yta, som beräknas vara färdigställd i februari 2006, är redan uthyrt till 55 procent. Airport Plaza, Alto, med 6.000 kvm, blir klart i september nästa år och har idag en uthyrningsgrad på 60 procent.

Niam Fond III har en investeringskapacitet på över 14 Mdr kr dedicerat för den Nordiska och Baltiska fastighetsmarknaden. De första investeringarna har gjorts i Sverige och genom detta förvärv påbörjar NIAM sin etablering till Finland, vilket är ett naturligt steg i fondens strategi.