17 maj 2024

Sveafastigheter köper för 560 Mkr

  • PDF

Fastighetsfonden Sveafastigheter Sverige I har köpt det Katrineholmsbaserade fastighetsbolaget EMAB, Erikson & Malmnäs AB. Köpeskillingen motsvarar ett värde på fastigheterna om 560 Mkr. I EMAB finns 38 förvaltningsobjekt varav 27 är belägna i Katrineholm, 6 i Strängnäs och 5 i Mjölby. Fastigheterna har en uthyrbar area om 95.600 kvm, varav 57.000 kvm är bostäder.

Sveafastigheter tillträdde bolaget den 10 januari och övertar befintlig organisation. Säljare är ett antal privatpersoner med anknytning till bolagets grundare, byggmästare August Erikson. Rådgivare till säljaren har DTZ Sweden varit.

- EMAB är ett välskött familjeföretag med lång tradition och vår ambition är att förvalta det arvet på bästa sätt. Med bostäder i mycket attraktiva lägen och kommersiella fastigheter utmed gågatan i Katrineholm är förutsättningarna de bästa tänkbara, säger Sveafastigheters vd Simon de Château.

Sveafastigheter Sverige I är den första svenska fastighetsfonden riktad till institutionella investerare. Fonden har en förvärvskapacitet om cirka 4 Mdr kr. I och med denna affär har fonden köpt fastigheter till ett värde av drygt 1,5 Mdr kr med en uthyrbar area om 230.000 kvm.