17 maj 2024

API har nått 1,5 Mdr i fond-i-fond för fastigheter

  • PDF

Aberdeen Property Investors har gjort en första stängning omfattande 161,5 miljoner euro (1,5 Mdr kr) av sin nya fond Aberdeen Indirect Property Partners. API:s fond-i-fond är den första i sitt slag i Europa, med en minimigräns för investeringar om 10-20 miljoner euro. Placeringsinstrumentet finns endast tidigare i USA. Men API:s nya fond-i-fond har som mål att nå upp till en total storlek om högst 400 miljoner euro, cirka 3,64 Mdr kr. Fonden kommer redan nu i februari att öppnas för dessa ytterligare investeringar.

Huvudinvesterare i den första stängningen om 1,5 Mdr kr är Folksam, inklusive KPA, Nordea Life & Pension samt en pensionsfond i Finland. Det är Aberdeens dotterbolag APIIM (API Indirect Investment Management AB) som förvaltar kundernas investeringar. Chef för bolaget är Anders Åström.

Under 2004 analyserade APIIM:s analytiker ett sextiotal europeiska fastighetsfonder. Totalt investerade APIIM 184 miljoner euro, cirka 1,67 Mdr kr fördelat på 10 investeringar. Eftersom APIIM har investeringsmandat för drygt 1,2 miljarder euro, cirka 10,91 Mdr kr, gör det APIIM till en av Europas största fondförvaltare för fastigheter. Bland APIIM:s kunder, förutom Folksam och Nordea, kan nämnas, norska Storebrand samt finska Ilmarinen, Suomi och Fennia.

APIIM:s fond i fond investerar i upp till 15 skilda fastighetsfonder i Europa. Huvuddelen av placeringar görs i fonder som har en avkastning om Core plus. Målsättning med fond-i-fonden är att nå en årlig avkastning om 10 till 14 procent med en årlig utdelning på mer än 5 procent, efter skatt. Den legala strukturen för fonden Aberdeen Indirect Property Partners är en FCP (Fonds Commun de Placement) i Luxemburg.

Urvalet av fondplaceringar görs en i särskild kommitté i APIIM, som består av Anders Åström, Tomas Otterud, fondförvaltare APIIM samt Rickard Backlund, koncernchef API.

Framgångarna för APIIM beror på ett flertal faktorer. Dels har APIIM skapat marknadens förtroende genom sina omfattande analyser av Europas viktigaste fastighetsfonder, dels använder API en utprovad och träffsäker analysmodell, dels har API:s kunder genom åren sett att API överträffat SFI/IPD:s årliga index, dels är riskexponeringen låg i instrumentet fond-i-fond.

Därför är det sannolikt att nuvarande investeringsmandat om 1,2 miljarder euro kommer att utökas. Totalt förvaltar API fastighetstillgångar om mäktiga 65 Mdr kr. SF