17 maj 2024

Aberdeen växer i Finland

  • PDF

Finska Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company säljer sina resterande aktier i Aberdeen Property Investors Finland Oy, motsvarande en ägarandel om 40 procent, till API Holding AB. Affären följer villkoren i det avtal som tecknades hösten 2002 då Ilmarinen sålde 60 procent av sitt förvaltningsbolag Antilooppi OY och bildade Aberdeen Property Investors Finland OY. I samband med detta fick Aberdeen uppdraget att tillgångsförvalta Ilmarinens fastighetsportfölj med bokade värden om drygt 21 Mdr kr.

Gårdagens affär kan ses som det slutliga steget i Ilmarinens utkontraktering av sin fastighets-verksamhet. Något som enligt Timo Kankuri, chef för fastighetsinvesteringar på Ilmarinen, har varit gynnsamt för Ilmarinen.

- Samarbetet med Aberdeen har utvecklats positivt i alla avseenden, inte minst när det gäller att nå ut med våra fastighetsinvesteringar internationellt, säger Kankuri.

Nu blir Aberdeen Finland ett helägt dotterbolag till API Holding AB inom Aberdeenkoncernen. Ett bolag som planerar att expandera. Enligt Pertti Vanhanen, vd för Aberdeen i Finland, ska bolaget växa i Finland med både inhemska och internationella kunder.

En av de viktigaste satsningarna framöver blir att skapa fler fastighetsfondsprodukter för finska investerare. Dessutom tänker bolaget blir mer aktiva inom de baltiska och ryska marknaderna för fastighetsinvesteringar.

Aberdeen har utökat sin verksamhet även på andra håll i Europa under de senaste månaderna. I slutet förra året köpte Aberdeen Catellas organisationer för fastighetsförvaltning i Belgien och Holland och nyligen etablerade bolaget ett nytt kontor i Tyskland.