17 maj 2024

Aareal köper för 5,46 Mdr i Tyskland

  • PDF

Tyska Aareal Immobilien Kapitalanlagegesellschaft (KAG) har via Aareal Asset Management köpt fastigheter i tillväxtområden runt om i Tyskland värda cirka 600 MEUR (5,46 Mdr kr). Fastigheterna hamnar i Aareals paneuropeiska fastighetsfond, vilken inledningsvis lanserats exklusivt för en tysk försäkringsgrupp. Inom kort kommer Aareal även göra sina första förvärv i Norden.

Lars Blanke, chef för Aareals nordiska kontor i Stockholm, berättar i ett samtal med Fastighetsaktien att Aareals nordiska förvärv i första hand kommer att göras för Aareal Nordic Funds räkning. Denna fond, som redan bjudit på ett antal objekt, planerar att förvärva för cirka 2,5 Mdr kr under de närmaste två åren.

Båda den pan-europeiska och den nordiska fonden är s k specialfonder, vilket närmast kan beskrivas som öppna fonder för institutionella investerare. Hittills är investerarna tyska, men fonderna är även öppna för investerare från andra länder.

Det tyska förvärvet är riktigt stort. I ett pressmeddelande säger Charles Pridgeon, Head of Aareal Asset Management, att investeringsvolymen motsvarar ungefär hälften av vad som investerades i tyska specialfonder under förra året. Aareal belånar sina portföljer till 50 procent, vilket innebär att fonderna förmodligen kommer att vara en betydande köpare i Europa och Norden under kommande år. LE