17 maj 2024

API lanserar svensk fastighetsfond

  • PDF

Aberdeen Property Investors (API) lanserar en ny svensk fastighetsfond som ska investera i en balanserad och diversifierad portfölj med fastigheter i Sverige. Fonden vänder sig främst till mindre och medelstora institutionella investerare.

Tidigare har API etablerat fastighetsfonder i Norge och Danmark och nu kommer företagets första svenska fond för institutionella placerare. Fonden heter Aberdeen Property Fund Sweden och är strukturerad som en öppen fond med målet att bygga upp en core plus portfölj bestående av kontor, butiker och bostäder för mellan 2 och 5 Mdr kr. Den maximala skuldsättningsgraden är satt till 60 procent av det totala värdet.

Målet är att fondens avkastning ska överstiga SFI/IPD-index med cirka 1,5 procent per år. Baserat på SFI:s prognos för de kommande fem åren innebär det att fonden ska leverera en avkastning på eget kapital på mellan 19 och 24 procent per år. Det motsvarar en obelånad totalavkastning i spannet 10-12 procent per år.

Aberdeen Property Fund Sweden är öppen för både svenska och internationella investerare och beräknas ha sin första stängning i oktober/november.