17 maj 2024

Resolution säljer för 2,64 Mdr kr till Oppenheim

  • PDF

Brittiska Resolution Property plc säljer sin svenska fastighetsportfölj till Oppenheim Immobilien KAG för cirka 2,64 Mdr kr. I affären ingår fem anläggningar detaljhandelsfastigheter om totalt cirka 120.000 kvm i Barkaby respektive Länna utanför Stockholm, i Göteborg, Knalleland i Borås samt i Väla, Helsingborg. Jones Lang LaSalle agerade rådgivare till Resolution.

Resolution förvärvade större delen av den här portföljen för 1,2 Mdr kr i början av 2002 av Skanska. Därefter har bolaget genomfört ett par tilläggsförvärv, bearbetat och paketerat portföljen för en stabil och långsiktig investerare.

- Den svenska fastighetsmarknaden är mycket intressant för internationella investerare och det gäller särskilt detaljhandelsfastigheter i attraktiva kommersiella lägen utanför stadskärnorna. Vi kommer att få se flera större affärer inom detta segment framöver, säger Mikael Männik, chef för fastighetstransaktioner på Jones Lang LaSalle i Sverige.

Resolution grundades 1998 av Robert Laurence och av investeringsgruppen Argent Group Plc med målet att investera i affärsfastigheter som får en stor avkastning genom en aktiv förvaltning. För närvarande har företaget tillgångar på mer än 250 miljoner brittiska pund (3,35 Mdr kr).

Oppenheim växer rejält på den svenska marknaden genom förvärvet. Sedan tidigare äger fastighetsfonden en butiksfastighet om cirka 19.000 kvm i Kungens Kurva, strax söder om Stockholm, vilken köptes för 348 Mkr för några månader sedan av Bergendahlsgruppen. Dessutom äger Oppenheim kontorsfastighet Elefanten 17 i centrala Stockholm. Den fastigheten sålde Wihlborgs för 265 Mkr i slutet av förra året.