17 maj 2024

Fabege i affärer om 4,1 Mdr kr

  • PDF

Niam och Whitehall gör via sina fonder ett storförvärv i Stockholm. Tillsammans köper de tio kontorsfastigheter för 2,9 Mdr kr av Fabege. Samtidigt har Fabege köpt nio fastigheter runt om i Stockholm av Whitehall för 1,2 Mdr kr. Samtliga fastigheter i dessa affärer byter ägare den 1 september. Utöver detta har Fabege reglerat ett antal åtaganden gentemot Whitehall, bland annat löst en säljarrevers om 292 Mkr samt ställt en hyresgaranti om cirka 225 Mkr. Försäljningarna och dessa överenskommelser ger sammantaget ingen resultateffekt för Fabege.

Åtta av de fastigheter som Niam och Whitehall köper ligger i Marievik och två i Kista. Objekten i Marievik omfattar cirka 72.000 kvm plus garage, medan Kistafastigheterna innehåller cirka 90.000 kvm.

- Portföljen kommer att ägas till lika delar av Niam Fond III och Whitehall Real Estate 2005 Funds, berättar Henrik Saxborn, Head of Acquisitions och Managing Partner i Niam.

Saxborn ser förvärvet av fastigheterna i Marievik och Kista som ett viktigt led i Niamfondens satsning på Stockholms kontorsmarknad.

Niam Fond III sjösattes i fjol och enligt den ansedda internationella tidskriften IPE är den Nordeuropas största opportunistiska fastighets-fond och en av Europas fem största. Investorer är internationella institutionella placerare.

Hittills har Niam Fond III köpt fastigheter för cirka 6 Mdr kr, varav det mesta är kontors- och butikslokaler i Sverige och Finland. I dagsläget har fonden ungefär 12 Mdr kr kvar att investera.

- Vår fortsatta strategi är att köpa fastigheter över hela Norden och även i Baltikum. Vi är intresserade av alla fastighetssegment och ser spännande möjligheter även i uppköp tillsammans med andra aktörer, avslutar Henrik Saxborn.