17 maj 2024

Niam III köper av Crown och ICA för 820 Mkr

  • PDF

En allians har bildats och stärkts genom att Niam och Crown för första gången gör en affär. Alliansen sker när Niam Fond III köper 59 svenska butiksfastigheter av Crown för 720 Mkr samt 15 butiksfastigheter av ICA Fastigheter för 100 Mkr. De 59 butiksfastigheterna har uteslutande Axfood och Vi-butiker som hyresgäster.

Henrik Saxborn, head of acquisitions och managing partner i Niam, är nöjd med affären. Han säger:

- Genom att bygga upp en stark portfölj med butiksfastigheter i Norden och Baltikum balanserar vi vårt stora innehav av kontorsfastigheter.

Niam Fond III har ett eget kapital om 3 Mdr kr. Enligt Saxborn har Fond III hittills köpt fastigheter för 6 Mdr kr och han understryker att Niam III har förvärvskapacitet för ytterligare 12 Mdr kr. Delar av detta stora kapital kommer förmodligen att användas till affärer i Finland. I en egen kommentar kan sägas att Axfood har genom Spar och Eurospar cirka 100 egenägda och cirka 200 samverkande butiker i Finland. Dessa butiker intresserar säkert Niam.

Niam har sedan startåret 1998 köpt fastigheter för totalt 25 Mdr kr och idag förvaltar Niam fastigheter under ägaransvar till ett värde om 15 Mdr kr. Niams kunder är stora pensionsfonder i Europa och USA. En av Niams viktigare kunder är Calpers (förkortning för California Public Employees' Retirement System). Calpers administrerar de offentliganställdas pensionskapital i Kalifornien, vilket innebär att Calpers förfogar över ett av världens största pensionskapital, drygt 180 miljarder dollar, cirka 1.410 Mdr kr.

Henrik Saxborn säger i en telefonintervju att alliansen med Crown ska följas av fler allianser med andra liknande aktörer.

Crown, som går in med ett mindre kapital i det nya bolaget, kommer att verka som asset manager åt Niam. För cirka ett år sedan lämnade Niam alla sina uppdrag som asset manager för att endast agera som fund manager.

Crowns team för uppdraget som asset manager åt Niam består av Håkan Larsson, tidigare vd för Axfood Fastigheter AB som sedemera blev Crown Fastigheter AB, samt Bosse Sandberg, Lars Ransgart och Sören Ferin, vilka alla tre har stor erfarenhet av att strukturera större fastighetsbestånd, bland annat under sin tid på Catella. Crown har varit rådgivare i fastighetstransaktioner för drygt 12 Mdr i Sverige, exempelvis genom skapandet av Stenvalvet och Amplion. Crown har, under sin ordförande Stefan Lennhammers ledning, starka ambitioner att bli noterade på börsen i London. SF