17 maj 2024

Vänsterpartiet: - Bygg 400 000 bostäder

  • PDF

Vänsterpartiet och Owe Hellberg, som sitter i riksdagens bostadsutskott, vill att regeringen inför en ny bidragspolitik för bostadsbyggandet. Hellberg menar att socialdemokraterna inte för någon bostadspolitik. Förslaget från vänstern går ut på att 100 Mdr kr ska tas från AP-fonderna för att finansiera byggandet av cirka 40.000 bostäder varje år under 10 år. Det betyder att cirka 10 Mdr kr ska avsättas årligen i en bostadsfond som ska administreras av Boverket.

Mycket tyder på att det blir tuffa tag från vänsterns sida inför budgetförhandlingar med regeringen. Den nya fonden är tänkt att ersätta räntebidrag och socialdemokraternas förslag om sänkt moms för byggande av hyresbostäder och studentbostäder.

Enligt Lennart Hedquist, moderaternas bostadsexpert i riksdagen, kommer det att innebära, om vänsterpartiets förslag vinner gehör i budgeten, att det införs en planekonomi i Sverige. Hedquist menar vidare att det behövs fler hyresbostäder i Sverige. Men detta sker bäst genom att sänkta skatter och förbättrade planbestämmelser för bostadsbyggande införs.

Vänsterpartiets förslag talar för en expansiv finanspolitik och det är möjligt att regeringen och allianspartierna accepterar vänsterpartiets förslag till vissa delar. Detta kan då innebära att Riksbanken kommer att höja styrräntan tidigare än hösten 2006, en tidpunkt som SBAB förutspått. Om en expansiv budget läggs av regeringen och allianspartierna, kommer räntehöjningen redan under våren 2006, en tidpunkt som Morgan Stanley förutspått.

Slutligen bör det klargöras att bostadsproduktion hör i högsta grad ihop med arbetsmarknadspolitik. Fortsätter arbetslösheten att öka blir utrymmet för ökad bostadsproduktion starkt reducerat. SF