17 maj 2024

Diös växer inför notering

  • PDF

Diös Fastigheter, som ska börsnoteras under första halvåret nästa år, har tillträtt 13 centralt belägna kontors- och logistikfastigheter, omfattande cirka 65 000 kvm på centralorter i Dalarna och Norr-land. Därmed äger bolaget fastigheter om cirka 270 000 kvm med ett skattat värde om cirka 1,6 Mdr kr. Den ekonomiska uthyr-ningsgraden i beståndet uppgår till cirka 95 procent. Men det här är bara början. Inom två år räknar Diös vd Christer Sundin med att bolaget har ett fastighetsbestånd värt cirka 4 Mdr kr.

I ett telefonsamtal med Fastighetsaktien berättar Christer Sundin att flertalet av fastigheterna i den här affären har förvärvats från Klövern, närmare bestämt 11 f d postfastigheter. Utöver dessa ingår ett kommunhus och en galleria i centrala Falun, köpta av Humlegården respektive Fabege.

Redan till årsskiftet kommer Diös portfölj att växa till ett värde om cirka 1,8 Mdr kr. Detta sker då Persson Invest går in i bolaget som störste ägare med 20 procent av aktierna. Christer Sundin berättar vidare att Persson Invest bland annat tar in Frösö strand i Diös. Frösö strand är ett äldre sjukhusområde om 40 000 kvm som Persson Invest utvecklat till en uthyrningsgrad om cirka 93 procent.

Sundin räknar med att Diös, med huvudkontor i Östersund, inom två år ska förvalta ett fastighetsbestånd om cirka 4 Mdr kr. Tillväxten ska bland annat ske genom nyemissioner och genom egna vinster. Till våren planerar bolaget en nyemission på 250 Mkr. För närvarande är bolagets synliga soliditet cirka 33 procent.

Diös Fastigheter, i sin nuvarande form, grundades i juni i år av LRF, Fabege, Humlegården, Catella Fonder, Brinova och Klövern. I samband med bildandet tillträdde bolaget AP-fastigheters bestånd i Gävle-/Dalaregionen.