17 maj 2024

Högre vinster för Keops

  • PDF

Den senaste veckan har Ole Vagner, Keops koncernchef, uttalat sig i dansk press. Vagner säger att Keops kommer att justera upp vinsten med 380 till 420 miljoner danska kronor före skatt, cirka 480 till 530 Mkr för år 2005.

Keops har varit flitiga köpare i Sverige under de senaste åren. Hösten 2004 köpte Keops 50 procent av Malmstaden för 2,77 Mdr kr, för att ett knappt år senare i juni 2005 köpa resterande 50 procent av Althén Pérez & Co. Säljaren gjorde där en reavinst om 192 Mkr.

I januari i år köpte Keops Center syd, mellan Malmö och Landskrona, av Tornet för 629 Mkr. I samma månad fortsatte Keops med förvärvet av Ljungberggruppens bostäder i Södertälje för 425 Mkr. Keops hann även med att i januari 2005 köpa en butiksgalleria och kontor i Karlskoga för 73 Mkr. Säljare var Kent Persson och Lars Erik Saltin.

I februari i år köpte Keops Fatburssjön 5 på Södermalm i Stockholm av Wihlborgs och Atrium för 1,95 Mdr kr. I april i år köpte Keops av PBA, grundat av Per Johansson Perrault, bostäder i Karlskrona för 1 Mdr kr. I maj i år avtalade Keops med säljarna Tornet och Whitehall om köp av fastigheter i Norrland och Västerås för cirka 2,5 Mdr kr. En affär där Newsec var säljarnas rådgivare.

Det betyder att Keops på kort tid har förvärvat fastigheter i Sverige för drygt 7 Mdr kr. En huvudaktör i de flesta av Keops svenska förvärv har Catella varit.

Totalt har Keops en fastighetsportfölj om drygt 10 Mdr danska kronor, cirka 12,6 Mdr kr.

Generellt finansierar Keops sina förvärv via emissioner av fastighetsobligationer med de förvärvade fastigheterna som säkerheter. Hitintills har 12 serier utgivits.

Det senaste året har aktiekursen i Keops stigit med hela 265 procent. Enligt Vagner är det den låga räntan som medför att bolaget har en avkastning mellan 10 och 12,5 procent på investerat kapital.

Keops förvaltar inte bara fastigheter. Bolaget bedriver även fastighetsutveckling och, sedan en kort tid tillbaka, kapitalförvaltning via den danska fondkommissionären Proviso.

Sedan Keops grundades 1989, har verksamheten vuxit. Bolaget har idag har cirka 200 anställda, som omsätter cirka 1,25 Mdr. Kontor finns i Köpenhamn, Holbæck, Århus, Karlskrona och i Spanien.

Den ökade omsättningen och aktiekursen är något som Vagner förmodligen tackar Gud varje morgon när han vaknar. Frågan återstår dock: Hur räntekänsligt är Keops och hur stor är kursrisken i aktien på nuvarande nivå? SF