17 maj 2024

API lanserar fastighetsfond i Finland

  • PDF

Aberdeen Property Investors (API) lanserar en ny finsk fastighetsfond. Det är en öppen fond med namnet Aberdeen Property Fund Finland I Ky, öppen för såväl finska institutioner som individuella investerare. Därmed har Aberdeen lanserat fastighetsfonder på samtliga nordiska marknader utom Island. Dessutom har en europeisk fond-i-fondprodukt introducerats.

Fonden ska byggas upp med hjälp av den stora lokala branschkännedom som finns inom Aber-deens finska fastighetsteam. För att skapa en balanserad och väldiversifierad portfölj ska fonden investera i fastigheter inom alla sektorer. Målet är att bygga upp en fond i storleksordningen 150 till 200 MEUR med en avkastning på 10 procent.

Enligt Pertti Vanhanen, vd för Aberdeen Property Investors Finland Oy, ska fonden erbjuda mindre och mellanstora institutioner och pensionsstiftelser tillgång till en bredare fastighetsexponering. Idag består deras portföljer mest av aktier och obligationer. Aberdeen kommer att själv förvalta såväl fonden som de förvärvade fastigheterna. Dessutom har API etablerat ett nytt samarbete med Opstock Oy och Danske Bank Capital Finland Oy för marknadsföring av fonden.

Aberdeens norska och danska fonder, som lanserades 2004 och har tagit in 417 respektive 188 MEUR, är öppna för nya investerare. Den svenska fonden, som lanserades tidigare i år, har som mål att ta in mellan 200 och 500 MEUR. Första stängning infaller mot slutet av året.