17 maj 2024

LIM lanserar fonden Skandia

  • PDF

Varje dag skrivs det något om Skandia. Detta är förmodligen inte orsaken till att LaSalle Investment Management lanserar sin nya fastighetsfond îSkandia Global Property Securitiesî. Däremot har Jones Lang LaSalle ett förvaltningsavtal med Skandias stora fastighetsbolag Diligentia och bolagets kontakter med LaSalle Investment Management har historiskt varit täta.

LaSalles nya fastighetsfond Skandia ska investera cirka 65 procent av sitt kapital i USA, cirka 15-20 procent i Asien och cirka 15-20 procent i Europa. I Europa kommer fonden att placera cirka 7 procent i UK.

Den dominerade andelen, eller 90 procent investeringar i fonden, ska vara reits medan resterande 10 procent av fondkapitalet ska vara fastighetsaktier.

Fonden Skandia ska ledas av George Noon och ska struktureras som en OEIC utanför Storbritannien. OEIC står för open-ended investment company. Således kan kapital tillskjutas eller tas ut i princip när som helst i detta bolag.

Generellt kan sägas att investmentbolag utformade som OEIC:s är relativt nya på marknaden. Tillväxten av nya sådana är stark, eftersom denna typ av investmentbolag alltmer ersätter stiftelseformer som unit trust med dess ålderdomliga och komplexa juridiska former. Fördelen med OIEC, jämfört med unit trust, är att i en OIEC har fonden ett värde som är direkt kopplat till den underliggande investeringen.

Nu återstår att se om Skandia Livs styrelse beslutar om att sälja tillgångar i Diligentia till Skandia Global Property Securities. SF