17 maj 2024

InfraCity säljs till Orion för 1,4 Mdr

  • PDF

Vasakronan säljer InfraCity i Upplands Väsby till Orion Capital Managers för 1,4 Mdr kr. Säljarens rådgivare har Catella varit.

Orion Capital Managers, som bildades 1999, ägs av grundarna Bruce C. Bossom, Aref H. Lahham och Van J. Stults. Orion förvaltar idag två fastighetsfonder med 500 miljoner euro i kapital vardera. Fondens investerare är europeiska och nordamerikanska pensionsfonder samt statliga fonder från Mellanöstern och Asien.

InfraCity är beläget utmed E4:an mellan Arlanda och Stockholm och företagsparken ligger på båda sidor om vägen. Området kan indelas i fem större block med en sammanlagd lokalarea om cirka 190 000 kvm. Ungefär hälften är kontorslokaler och andra hälften är hotell, butiker, produktion och lager. Hotellet drivs av Scandic Hotel.

InfraCity fyllde 10 år ifjol. Vasakronan blev delägare i InfraCity i samband med förvärvet av fastighetsrelaterade tillgångar i Securum 1996. Vasakronan förvärvade sedan resterande aktier i bolaget InfraCity för 295,2 Mkr 1999. När Vasakronan blev ensamma ägare till InfraCity var vakansen hela 50 procent. Idag är den 25 procent. Försäljningsbeloppet överstiger den senaste externa värderingen.

I en kommentar till försäljningen säger Håkan Bryngelson, vd i Vasakronan:

Vi har varit med i utvecklingen av InfraCity till en modern företagspark med kontor och butiker. Vi har investerat i InfraBusinessCenter och i ett nytt parkeringsgarage. I dagens marknadssituation med låga räntor och stor efterfrågan har vi valt att sälja InfraCity och fokusera på våra övriga fastigheter i Stockholmsområdet. Försäljningen av InfraCity påverkar Vasakronans nyckeltal positivt. Resultatet efter finansnetto ökar och vakansgraden kommer att minska.

I en kommentar till förvärvet säger Aref H. Lahham, director och grundare för Orion:

- Detta är företagets första investering i Skandinavien. Vi anser att den svenska fastighetsmarknaden kan erbjuda intressant avkastning under de kommande åren. Läget för InfraCity mellan Stockholm och Arlanda har potential för att erbjuda konkurrenskraftiga kontor och butiker.

Det som har lockat den utländske investorn till köpet är med stor sannolikhet möjligheterna att utöka InfraCity till en större extern handelplats.