17 maj 2024

Niam vill köpa för 5 Mdr i Finland

  • PDF

I går gjorde den svenska fastighetsfonden Niam Fond III sin femte investering i Finland. Fonden köper en kontorsfastighet för cirka 24 MEUR, cirka 230 Mkr, av NCC Property Development Oy. Affären ger NCC ett resultat på 24 Mkr efter avsättning för hyresgarantier. I och med detta har Niam köpt finländska fastigheter av NCC till ett värde av cirka 95 MEUR, cirka 910 Mkr. Men detta är bara början, målet är att under kommande år genomföra investeringar för närmare 5 Mdr kr.

- Vi planerar att själva eller tillsammans med samarbetspartners göra olika typer av fastighetsinvesteringar för en halv miljard euro i Finland, säger Henrik Saxborn, Managing Partner på Niam.

Hittills har Niam endast köpt kontorsfastigheter, men i en intervju med Fastighetsaktien säger Saxborn att samtliga fastighetstyper är intressanta.

Projektet som Niam nu köper heter NCC3 och är den tredje byggnaden som NCC uppför längs Mannerheimvägen i Brunakärr i centrala Helsingfors. De övriga båda fastigheterna har sedan tidigare förvärvats av en finländsk pensionsstiftelse respektive av Nordisk Renting.

Niams byggnad väntas stå klar i april 2007. Byggarbetet har redan påbörjats och fastighetens bruttoyta kommer att bli 12 300 kvm, varav 6 300 kvm blir lokalyta. Av detta är cirka 60 procent redan uthyrt och det pågår förhandlingar med flera olika parter för resterande ytor.

De tre fastigheterna vid Mannheimervägen får totalt upp emot 900 arbetsplatser. NCC är själva en av hyresgästerna. Bland övriga hyresgäster kan nämnas finska Läkemedelsverket, bokföringsbyrån Tietotili och frisörsalongen Sirpa Mansner.