2 maj 2024

Veidekke bjuder Bouwfond till Sverige

  • PDF

Skandinavien i allmänhet och Sverige i synnerhet är en av Europas mest intressanta regioner inom fastighetsområdet. Det säger Eelco Siersema, manager för nordvästra Europa inom holländska Bouwfonds Property Development (BPD). I går offentliggjorde han och Per-Ingemar Persson, vd för Veidekke Sverige AB, att de bägge företagen etablerat ett strategiskt samarbete på den svenska bostadsmarknaden. Samarbetet kommer att bedrivas genom ett gemensamägt företag med namnet Veidekke-Bouwfonds AB.

Syftet med samarbetet är att bredda den gemensamma kompetensen för exempelvis kund-/marknadsbehov, teknik och design. Men de ska också samarbeta i konkreta projekt.

I ett telefonsamtal med Fastighetsaktien berättar Per-Ingemar Persson att grunden till samarbetet ligger i att Veidekke och Bouwfonds har en gemensam ambition att växa i Sverige. Under förhandlingarna inför samarbetet har det dessutom visat sig att de bägge bolagen delar många värderingar kring hur ett projekt ska bedrivas på ett effektivt sätt.

Veidekke är redan etablerat på marknaden och har lokalkännedom. Bouwfonds å sin sida kan den mångfacetterade europeiska marknaden och kan bidra med nya idéer exempelvis kring bygg-processer och kundanpassning. Enligt Per-Ingemar Persson kommer Veidekke och Bouwfonds i första hand att bygga bostadsrätter i Stockholm/Mälardalen. Målet är att producera mellan 500 och 1 000 bostäder per år. I framtiden kan de även tänkas samarbeta kring kommersiella projekt, förutsatt att det finns en marknad för detta.

Bouwfonds bedriver projektutveckling av bostäder och kommersiella fastigheter i Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Belgien, Tjeckien, Slovakien, Spanien samt Danmark. Ifjol sålde bolaget ungefär 10 000 lägenheter och påbörjade produktion av cirka 260 000 kvm kommersiella lokaler.