17 maj 2024

Teesland köper av Sweden Properties

  • PDF
Fondförvaltaren Teesland iOG köper fem fastigheter i Malmö och en i Helsingborg, alla placerade i viktiga industriområden. Portföljen, som går under namnet Borgmalmen och omfattar cirka 34 000 kvm, säljs av Sweden Properties Holding AB. Ingen exakt köpesumma anges, men parterna meddelar att den överstiger 100 Mkr. I de sex fastigheterna finns drygt 50 hyresgäster, vilka hyr kontor, lager och fabriksutrymmen.

I ett samtal med Fastighetsaktien nämner Christopher Sifvert på Sweden Properties två anledningar till att bolaget genomför försäljningen. Dels var budet från Teesland iOG bra, dels ska Sweden Properties främst inrikta sig på att bygga bostadsrätter samt att äga hyresrätter. Sweden Properties köpte de aktuella fastigheterna för ett år sedan och har sedan dess utvecklat och hyrt ut stora delar av ytorna.

Enligt Sifvert ligger vakansen i den sålda portföljen på mellan 90 och 95 procent. Efter försäljningen äger Sweden Properties fastigheter och projekt (exempelvis industrifastigheter som byggs om för bostadsfastigheter) för i storleksordningen 250 till 300 Mkr.

För Teesland iOG är förvärvet en fortsättning på företagets stora investeringsplaner i Sverige. En satsning där Öresund är en av de mest betydelsefulla regionerna.

– Öresundsregionen präglas av tillväxt, resurssatsningar och ett attraktivt geografiskt läge. Detta i kombination med väl utbyggd infrastruktur gör att utsikterna för att hyra ut lokaler är särskilt goda här. Därmed blir också avkastningen på fonderna stabil, säger Michael Bruhn, vd för Teesland iOGs nordiska verksamhet.

Teesland räknar med att investera även på andra håll i Sverige.
– Vi har siktet inställt på flera objekt, en rad investeringar i framförallt Götaland är att vänta framöver, avslutar Bruhn. LE

Michael Bruhn, vd för Teesland iOGs nordiska verksamhet.
Senast uppdaterad 2006-06-02 12:48