17 maj 2024

Jätten Axa gör sitt första köp i Sverige

  • PDF
Niam Retail Holding har sålt en portfölj innehållande 71 detaljhandelsfastigheter till en fond som administreras av Axa Real Estate Investment managers (AXA REIM) för 133 miljoner euro, cirka 1,23 Mdr kr. I försäljningen ingår även två logistikfastigheter. Newsec har varit säljarens rådgivare. Colliers Stockholm har agerat som köparens rådgivare. Förvärvet har finansierats av Eurohypo.    

Niams nu sålda portfölj, som till valda delar består av förvärv från ICA Fastigheter och Axfast, omfattande totalt 128 000 kvm, finns på ett stort antal orter i Sverige med hyresgäster som ICA, Axfood, Rusta och Jysk. Niam, vår största opportunistiska fastighetsfond, med hjälp av Newsec, har nu har sålt en av en portfölj till ett av världens största försäkringsbolag. AXA, som idag har drygt 110 000 anställda, varav cirka 75 000 är anställda i Europa, omsatte 2005 cirka 72 miljarder euro.    

AXA:s helägda dotterbolag AXA REIM, med 420 anställda, förvaltar cirka 30 miljarder euro i fastighetstillgångar i Europa.
  
I ett samtal med AXA i Paris säger en taleskvinna för AXA REIM, att bolaget hyser framtida planer på vidare fastighetsinvesteringar i vårt land. Fonden, som köper kallas European Retail Income Venture (ERIV), lanserades i september 2005 och har en förvärvskapacitet om 700 miljoner euro, cirka 6,48 Mdr kr. Hiittills har ERIV gjort förvärv i Belgien och Spanien.
  
Enligt Richard Ray, ansvarig för fondens investeringar i Belgien och i Norden, visar detta första förvärv ett klart engagemang för fastigheter i Norden.
   
Johan Elfstadius, chef för Colliers Stockholm, säger i en kommentar till affären:

– Vi är nöjda med att vi har funnit en stark aktör i AXA, som nu gör sitt första långsiktiga förvärv i Sverige.
Senast uppdaterad 2006-11-22 12:13