17 maj 2024

Deutsche Bank satsar på projekt i Stockholm

  • PDF

Igår blev det klart att RREEF, en opportunistisk fastighetsfond, ägd av Deutsche Bank, köper merparten av Sofieberg AB för drygt 500 Mkr. De privata ägarna till Sofieberg, med vd Dick Orrland i spetsen, fortsätter att driva bolaget åt den Londonbaserade tyska fonden RREEF.

Magne Estate har varit köparens rådgivare. Övriga rådgivare i affären var Vinge, Glimstedts, PwC samt Hifab. DTZ har agerat som fastighetsvärderare och HSH Nordbank kommer att refinansiera lånen i portföljen.

Köpet omfattar 67 000 kvm kontors-, produktions- och lagerytor i sex fastigheter belägna i Drevviken, Täby, Nacka, Botkyrka och Huddinge.

Frågan blir vad det finns för uppsida i affären för en opportunistisk köpare. Visserligen har fastighetsbeståndet låg vakans men vakansriskerna är uppenbara på marknaden i Stockholms förorter.

Nu har Orrland ett gott renommé att förädla och utveckla kontors- och industrifastigheter sedan 1990-talet i Stockholm. RREEF har tagit fasta på det genom att teckna ett incentiveavtal med Orrland. I Sofieberg finns utvecklingsprojektet Skrubba, beläget i Stockholms kommun men med postadress Tyresö. Skrubba, som omfattar drygt 11 ha mark och 4 000 kvm lokaler för vårdboende, ligger vackert med sjöläge i Drevviken.

Projektfastigheten Skrubba 1:1, som finns i dotterbolaget Trezora, fick år 2004 en markanvisning att bygga 112 lägenheter för vårdboende samt ytterligare en anvisning att uppföra en centralbyggnad för demensvård jämte tillhörande serviceytor. I detta projekt finns en klar uppsida, vilken tilltalat köparna.

RREEF Real Estate Fund II förvaltade före köpet fastigheter för totalt 803 miljoner dollar. Bland de största tio ägarna i Fund II finns ett tiotal reits, vilka äger 58,3 procent av aktierna. Fondens co-manager är John F. Robertson.

Trenden är intressant. Allt mer kapital erbjuds developers i Stockholm.

Frågan blir i vilken utsträckning kunniga svenska utvecklare med stort utländskt kapital kan konkurrera med våra traditionella fastighetsutvecklare i byggindustrin och hos våra större fastighetsbolag. SF