17 maj 2024

API och Newsec förvaltar åt Alecta

  • PDF
jansooder mikaelhasselberg
Jan Sööder, vd Aberdeen Property Investors Sverige.
Mikael Hasselberg, vd Newsec Asset Management. 


Alecta har tagit ett strategiskt beslut att dela upp förvaltning och drift av sin svenska fastighetsportfölj på fyra olika leverantörer. Parallellt med detta har företaget även byggt upp en egenintern organisation för asset management.

Ett konkurrensutsatt anbudsförfarande avseende fastighetsförvaltning och fastighetsservice har genomförts och avslutats under hösten. Fastighetsportföljen har sedan delats upp på två förvaltningsoperatörer och två driftoperatörer.

– Det här är ett strategiskt beslut som grundar sig på att vi vill sprida vårt beroende av enenda leverantör för fastighetsrelaterade tjänster. Vi vill även bygga upp en intern kompetens föratt hantera de strategiska frågorna avseende vår fastighetsportfölj, säger Kent Jonsson, chef för Alectas fastigheter i Sverige.

De vinnande anbuden för fastighetsförvaltning var Aberdeen Property Investors (API) och Newsec, som ska förvalta motsvarande cirka halva volymen av Alectas svenska fastigheter vardera. Uppdelningenav portföljen har gjorts geografiskt, med undantag för butiksfastigheter, som utgör ett eget förvaltningsområde. API blir förvaltare av regionerna Öst, Sydväst samt butiksfastigheter; Newsec för regionerna Väst, Syd och Stockholm. Avtalen med förvaltningsoperatörerna börjar gälla vid årsskiftet.

Alecta har även träffat avtal med Dalkia Facilities Management och Coor Service Management avseende fastighetsservice.

–Vi gläds över att få fortsatt förtroende att förvalta fastigheter åt Alecta, speciellt inom retailsegmentet, som ingår i vår spetskompetens. Separata mandat för förvaltning ska även fortsättningsvis vara en viktig del i vår verksamhet som under de senaste två åren inriktats mer mot att förvalta egna fastighetsfonder, säger Jan Sööder, vd Aberdeen Property Investors Sverige.

– Vi är glada och stolta över att få vara en förvaltningspartner till Alecta. I Göteborg känns det extra roligt, eftersom vi förvaltade delar av beståndet i mitten av 90-talet. Vi ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med Alecta och möjligheten att samarbeta för att nå ökad värdeutveckling samt nöjda hyresgäster säger Mikael Hasselberg, vd Newsec Asset Management.

Vid årsskiftet bokade Alecta sina svenska fastighetstillgångar till 12,5 Mdr kr, medan de utländska dito bokfördes till 13,4 Mdr kr. 


Senast uppdaterad 2006-10-27 19:29