17 maj 2024

Abu Dhabi köper Sturegallerian

  • PDF
peruhlendiligentia
Per Uhlén, vd Diligentia.


Sturegallerian AB köps av Abu Dhabi Government Investment Authority för cirka 4 Mdr kr. Den officiella köparen är Tamweelview European Holdings S.A, ägt till 100 procent av Abu Dhabi Government Investment Authority och som enligt vissa källor disponerar tillgångar på högst 500 miljarder dollar.
    
Igår träffade säljaren Diligentia AB ett avtal om att Tamweelview övertar samtliga aktier i Sturegallerian AB den 15 december i år. Tamweelview är en institutionell kund till AXA REIM (Real Estate Investment Managers) – en aktör som förvaltar cirka 32 miljarder euro i fastighetstillgångar i 15 länder.
    
I juni i år gjorde AXA REIM sitt första köp i Sverige, då Niam Retail Holding sålde en portfölj om 71 detaljhandelsfastigheter till en fond förvaltad av AXA REIM för cirka 1,23 Mdr kr. I försäljningen ingick även två logistikfastigheter.
    
Sturegallerian AB äger fastigheterna Sperlingens Backe 27 och 56 samt tomträtten Sperlingens Backe 55 vid Stureplan i Stockholm. Nämnda fastigheter och tomträtten omfattar totalt cirka 60 000 kvm uthyrbar area exklusive garage. Kontorsytan är 37 000 kvm, medan cirka 13 000 kvm är ytor i Sturegallerian, Sturebadet, Sturehof, Sturecompagniet och Tures.
    
I affären var Catella säljarens rådgivare.     

Per Uhlén
, vd i Diligentia, säger i en intervju att köpeskillingen kommer väl till pass för de stora projekt som Diligentia har påbörjat. De största av dessa projekt är f. d. Sida-huset på Sveavägen i Stockholm, Dalénum på Lidingö samt Frölunda torg i Göteborg.
    
I en kommentar kan sägas att AXA REIM har för sina kunders räkning gjort förvärv i Sverige för cirka 5,25 Mdr kr under de senaste månaderna. Det är inte helt osannolikt att aktören fortsätter sina storköp i vårt land. SF

Senast uppdaterad 2007-05-22 00:28