17 maj 2024

Citycon köper för 550 Mkr av Doughty Hanson

  • PDF
tumbawahlinark
Per Wåhlin, Wåhlin Arkitekter, ansvarar för uppdraget
att genomföra en generell ombyggnation och renovering
av Tumba Centrum. Projektet ska bereda plats för ett
fyrtiotal nya butiker samt en food court.



För 550 Mkr förvärvar finska Citycon samtliga aktier i Tumba Centrumfastighets AB, som äger Tumba Centrum, söder om Stockholm.

Säljare är Doughty Hanson & Co, vars rådgivare i affären är Leimdörfer. Affären förväntas bli klar i slutet av januari – knappt tre år efter det att Doughty Hanson köpte centrumet av Botkyrka kommun för 330 Mkr. Detta blir Citycons trettonde förvärv i Sverige och det görs till en beräknad initial nettoavkastning om 5,4 procent.

Doughty Hanson räknar med att investeringen i Tumba har avkastat cirka 255 Mkr till investerarna i European Real Estate Fund I – en fond som nu är under avveckling. Det motsvarar 5,8 gånger avkastningen på fondens kontantinsats och en årlig avkastning på eget kapital på brutto 90 procent. I dessa beräkningar ingår även en lyckad refinansiering av investeringen tidigare i år.

Tumba Centrum invigdes i början av 1950-talet och har därefter byggts på i etapper, senast år 2002. I dag består centrumet av åtta fastigheter med cirka 32 000 kvm uthyrbar yta. Utöver cirka 19 000 kvm butiksytor ingår kommunkontor, bibliotek och bostäder. Dessutom finns parkeringsytor för 600 bilar.

Avkastningen för Citycon kan tyckas vara låg, men utgångsläget får anses vara gott. För Fastighetsaktien berättar Nils Styf, chef för Dougthy Hanson & Co Real Estate i Norden, att bolaget höjt driftnettot och sänkt vakansen från 5 procent till noll. Dessutom har planer utarbetats för ytterligare butiker och bostäder vid centrumet.

Sedan tidigare har Wåhlin Arkitekter i Stockholm fått uppdraget att formge en ombyggnation och renovering av Tumba Centrum.

I ett pressmeddelande säger Citycons vd Petri Olkinuora att arbetet med att vidareutveckla centrumet ska påbörjas direkt efter tillträdet. Det är tredje gången i år som Citycon köper av Doughty Hanson. I augusti köpte köpcentrumspecialisten Liljeholmstorg i Stockholm (kontor och byggrätt för ett köpcentrum) av Doughty Hanson för 570 Mkr. De övriga köpen genomfördes i början av året och gällde två köpcentrum i Helsingfors.

Slutligen kan nämnas att Citycon i somras förvärvade Jakobsbergs Centrum för 970 Mkr av Blenheim Properties. Arton månader tidigare hade Blenheim köpt centrumet av Doughty Hanson för 865 Mkr.


Senast uppdaterad 2006-12-16 11:41