17 maj 2024

Mengus köper JM:s huvudkontor för 651 Mkr

  • PDF
hilton2
FFNS i Stockholm genom Riina Espenberg Flodin formgav JM:s huvudkontor i Frösunda. Foto: Michael Perlmutter.


En fond, förvaltad av Deutsche Bank Real Estate Investment GmbH, har sålt JM:s huvudkontor i Frösunda, Hilton 1, norr om Stockholm till fastighetsfonden Mengus för 651 Mkr, motsvarande 33 400 kr/kvm. DTZ var rådgivare till Deutsche Bank i transaktionen.

I ett pressmeddelande säger Henric From, vd för Mengus:

– Denna investering är i linje med vår strategi att förvärva fastigheter med vakanser och framtida värdepotential i Stockholm.

– Den höga vakansen som uppstår då JM flyttar, har möjliggjort för Mengus att förvärva en förstklassig fastighet till en rabatterat pris. Det är hög efterfrågan på moderna kontor i Frösunda, tillägger Hansi Danroth, partner i Mengus.

Danroth var under flera år chef för uthyrning av kommersiella lokaler på Jones Lang LaSalle. Fastigheten Hilton 1, omfattande 19 500 kvm, har nu en vakansgrad om 25 procent. Deutsche Bank förvärvade den i februari 2002 av JM, då den var nybyggd. Priset var då 555 Mkr, motsvarande 28 462 kr.

JM har överenskommit med hyresvärden Vasakronan att flytta till en nyuppförd fastighet, omfattande 9 500 kvm, nära Järva krog i området Frösunda Park, om cirka två år. Detta innebär att Danroth har drygt två år på sig att finna nya hyresgäster till Hilton 1.

Mengus gjorde sitt första förvärv i maj 2006, då fonden köpte Aprikosen 2 i Solna, om 33 000 kvm, med en vakansgrad om cirka 17 procent. Säljare var Goldman Sachs fastighetsfond, Whitehall Street Funds som erhöll cirka 800 Mkr. Aprikosen 2 uppfördes för Wasa Försäkring år 1992.

Bakom Mengus finns ett mindre antal svenska och internationella pensions- och riskkapitalbolag. I Investeringskommittén för Mengus sitter, förutom Henric From, Per-Anders Ovin, fd vd för Enskilda Securities, och Tommy Jacobsson, vd för riskkapitalfonden Quesada.

Mengus har ett eget kapital om cirka 610 Mkr och en förvärvskapacitet om cirka 2 Mdr kr. Fonden ska vara avvecklad efter cirka sju år. SF

Senast uppdaterad 2007-01-08 13:40