25 april 2024

JM köper nya byggrätter på Lidingö

  • PDF
 nyrensdalenum
Nyréns Arkitektkontor har på Diligentias uppdrag gjort planutredning som underlag för program till detaljplan, vilken även inkluderar antikvarisk bedömning. Johan Nyrén är uppdragsansvarig, Sofia Westerlund är handläggare och Urban Nilsson gör en antikvarisk bedöming på Nyréns.



JM köper fler byggrätter på området Dalénum, Lidingö, där AGA tidigare hade sina fabriker. Genom ett avtal med AB Fortum Värme, samägt med Stockholms stad, får JM mark för ytterligare cirka 100 bostäder och anlägger därmed 340 byggrätter i den nya stadsdelen.

JM:s avtal med Fortum Värme innebär en köpeskilling om 58,5 Mkr och exploateringsåtaganden mot Lidingö kommun. Första inflyttning planeras till år 2009.

Den bebyggda delen av Dalénum ägs av Diligentia, som tillsammans med Lidingö stad och Nyréns Arkitekter har framtagit programavtal för framtida verksamheter i området. Enligt detta avtal ska Diligentia stå för verksamhetslokaler om cirka 50 000 kvm, varav cirka 10 000 kvm kan nyproduceras.

Fortums värmeverk ska även framgent producera spetsvärme under den kalla årstiden samt fungera som reservkraftverk.

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Markus Pfister på Diligentia att bolaget räknar med att bereda plats för mellan 1 000 och 1 500 arbetsplatser inom området. Han säger vidare att den totala bostadsytan inom Dalénum bedöms bli 107 000 kvm fördelat på cirka 1 000 bostäder. Av dessa ska Diligentia svara för cirka 65 procent, JM drygt 30 procent och resterande av Lidingö stad. Varje bostadsproducent ska enligt avtalet bygga 15 procent hyresrätter.

För att få ut så mycket som möjligt av byggrätterna överväger Diligentia att bilda ett joint venture med en byggare för utveckling av bostäder. Den nya stadsdelen ska i huvudsak bestå av fyra- till femvåningshus, där så många lägenheter som möjligt ska få sjöutsikt.

Allra närmast stranden planeras ett publikt parkområde med trädäck, gångbryggor, restauranger och kaféer. I området planeras även för butiker och skola, en sporthall och en konstgräsplan. LE
Senast uppdaterad 2007-01-11 13:19