17 maj 2024

När noteras Vasakronan?

  • PDF
kdmatsodellPå ett pressmöte igår sa finansmarknadsminister Mats Odell (bilden) att en proposition om att få riksdagens bemyndigande för att få sälja ut Vin & Sprit, Vasakronan, Nordea, Teliasonera och SBAB kommer att läggas i riksdagen före den 22 mars. Han tillade under pressmötet att han inte vet när den första utförsäljningen kan ske. Han framhöll dock att det kan bli aktuellt att fler bolag säljs ut.

I en kommentar kan sägas, att om staten vill ha ett högt pris, bör Vasakronan noteras redan i år. För närvarande betalas fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen till rekordpriser. Börsens största fastighetsbolag Fabege nådde igår 200 kr som högst betalt. Enligt Fabeges senaste delårsrapport är substansvärdet (eget kapital per aktie) cirka 118 kr/aktie. Således har de historiska höga substansrabatterna, upp till 40 procent på fastighetsaktier, förvandlats till höga kurspremier med upp till rekordnivåer om 100 procent.

I sin senaste delårsrapport anger Vasakronan det egna kapitalet till 20,4 Mdr kr. Om kurspremien vid introduktionen av Vasakronan på fondbörsen sätts till cirka 45 procent och alla aktier säljs, betyder det att svenska staten erhåller nära 30 Mdr kr. Om däremot noteringen av Vasakronan skjuts upp ett eller flera år, är det inte säkert att detta höga försäljningsvärde uppnås.

Svårt är att i nuläget värdera Vasakronans stora projektportfölj, vilken kommer att uppgå till hela 10 Mdr kr under de två närmaste åren. I alla fall är det troligt att Vasakronan blir det största fastighetsbolaget på Stockholms fondbörs, om bolaget noteras i år. SF
Senast uppdaterad 2007-01-19 01:44