17 maj 2024

Teesland köper av Stena

  • PDF
 christel_armstrong_darvik
Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter.

Den internationella fondförvaltaren Teesland iOG förvärvar Axeportföljen av Stena Fastigheter. Den innefattar totalt cirka 80 000 kvm fördelat på 17 fastigheter belägna i Göteborg och Malmö.

Parterna har enats om att inte uppge köpeskillingen. I lokalerna ryms lager samt kontor och affärer. Newsec var rådgivare i affären åt Stena, medan Vinge bistod Teesland.

Vd Christel Armstrong Darvik, Stena Fastigheter, säger till Fastighetsaktien att fastigheterna säljs, eftersom de inte passar in i Stenas strategi. När det gäller kommersiella fastigheter, fokuserar Stena på kontorsfastigheter i centrala lägen. Bolaget satsar även på bostäder, som utgör tre fjärdedelar av Stenas innehav.

Portföljen ska ingå i Teeslands fastighetsfond Nordic Active Property Fund, som lanserades i december 2006. Fondens storlek är cirka 8,5 Mdr kr och Teesland räknar med att investeringar i svenska fastigheter kommer att utgöra mellan 50 och 75 procent av fonden.

I dag finns Teesland iOG i områdena kring Stockholm, Göteborg, Växjö och västra Skåne. Företaget siktar emellertid på att etablera verksamhet i fler regioner under år 2007, framförallt med fokus på områden i och söder om Mälardalen.

Michael Bruhn
, vd för Teesland iOGs nordiska verksamhet, räknar med att förvärva svenska fastigheter för ytterligare cirka 2 Mdr kr i år och att fonden kommer att vara fullinvesterad senast 2008. LE


Senast uppdaterad 2007-01-20 19:13