17 maj 2024

Niam och Whitehall köper av Sponda för 3,7 Mdr

  • PDF
niamjohanbergman
Johan Bergman, vd Niam.


nokia_tampNiam Fond III och Goldman Sachs Whitehall Street Real Estate Funds har tecknat avtal med finska Sponda om förvärv av en fastighetsportfölj för cirka 400 miljoner euro, cirka 3,68 Mdr kr.

Ett inslag i den förvärvade portföljen är Nokias huvudkontor i Tammerfors (bilden) om totalt 54 500 kvm, ritat av Arkjaatiset Oy och uppfört 1998/2000.    

Avtalet omfattar delar av den Kapiteeli-portfölj som Sponda förvärvade av finska staten i december 2006 med ett stort antal fastigheter på flera delmarknader i Finland. Försäljningen är en del av Spondas strategi att sälja fastigheter för att refinansiera delar av den kredit som erhölls vid förvärvet av Kapiteeli-portföljen.    

– Det är mycket tillfredsställande att vi har kunnat genomföra den här affären tillsammans med vår mångåriga partner Goldman Sachs, säger Johan Bergman, vd Niam. Detta förvärv utgör ytterligare en hörnsten i det fastighetsbestånd vi bygger upp i Finland, som vi betraktar som en av våra hemmamarknader.
   
I en telefonintervju tillägger han:
   
– Den portfölj som vi nu förvärvar har stora potentialer för fastighetsutveckling.
   
Finlands största börsnoterade fastighetsbolag, Sponda, som till 34,3 procent ägs av finska staten och till över 50 procent av utländska investerare, köpte det helt statligt ägda fastighetsbolaget Kapiteeli för 950 MEUR (cirka 8,75 Mdr kr) i december förra året. Vid den tidpunkten blev Sponda en nordisk fastighetsjätte med en portfölj värd cirka 2,7 miljarder euro (24,8 Mdr kr) och en uthyrbar yta om cirka 2 miljoner kvm. SF

Senast uppdaterad 2007-02-18 12:52