17 maj 2024

Stockholm – en attraktiv fastighetsmarknad

  • PDF
charlottestromberg
Charlotte Strömberg, vd
Jones Lang LaSalle.



Den svenska fastighetsmarknaden har blivit den fjärde största i Europa under senare år. Sveriges stabila regelverk och en väl fungerande finansmarknad samt fastighetsmarknad med hög transparens och likviditet gör Stockholm till en av de mest attraktiva fastighetsmarknaderna i Europa för investerare. Charlotte Strömberg, vd för Jones Lang LaSalle i Norden, konstaterade detta vid Stockholm Business Regions seminarium Stockholm – an Attractive Region for Investors på Mipim.

Förra året investerades 132 Mdr kr i svenska fastigheter (inklusive hotell och bostäder) – en ökning med 43 procent från 2005. Den svenska fastighetsmarknaden kan fortsätta vara en av de mest expansiva i Europa även i år.

― För fem år sedan ansågs svenska fastighetsmarknaden vara ”semi-transparent”. Idag klassificeras den som ”mycket transparent”. Förbättrad kvalitet och tillgänglighet av marknadsdata, starka redovisningsprinciper och hög professionell standard gör att vi i dag har en väl fungerande marknad med god likviditet och låg affärsrisk, säger Charlotte Strömberg. 



Efterfrågan på fastigheter i Stockholmsregionen är mycket hög och transaktionsvolymen ökade till 58 Mdr kr under 2006. Direktavkastning för A-lägen var på cirka 4,5 procent vid slutet av året och börjar närma sig nivåerna i Paris och Barcelona. Skillnaden i direktavkastning för olika fastighetstyper och lägen minskade dessutom.

Direktavkastningsnivåerna förväntas minska något på en förbättrad hyresmarknad under 2007. 

Förra året uppgick den gränsöverskridande transaktionsvolymen, med internationella investerare som köpare eller säljare, till drygt 70 Mdr kr eller 53 procent av den totala transaktionsvolymen.

Kapitaltillströmningen till fonder är rekordstor i världen samtidigt som fonderna tilltalas av den attraktiva stabila avkastning som fastigheter ger, fortsätter hon. Därför sker en signifikant omviktning av investeringsportföljer till förmån för fastigheter. Fastighetsmarknader som den svenska, med god ekonomisk utveckling, hög transparens och likviditet samt låg politisk risk, gynnas av denna trend. Tillströmningen av utländska direktinvesteringar är högre än någonsin i Sverige då även direktavkastningsnivåerna fortfarande är attraktiva i ett internationellt perspektiv, fortsätter hon. 

Bland de utländska investerarna märks alltmer fonder och institutioner vid sidan av de mer opportunistiska investerarna. Svenska investerare har dock det senaste året blivit mer aktiva på köpsidan och lägger nu ofta bud över utländska konkurrenter.

― De senaste årens höga vakansnivåer och omsättning av kontorshyresgäster har drivit många svenska fastighetsägare till att se över sina portföljer och tillämpa fokuserad ägarstrategi. De har därför blivit betydligt mer transaktionsinriktade och vi ser en ökad omsättningshastighet. Inte minst svenska institutioner har varit mycket aktiva köpare av attraktiva fastigheter under 2006, avslutar hon. 

Senast uppdaterad 2007-03-15 12:46