2 maj 2024

Blir det ett nytt storhotell Stockholms city?

  • PDF

I fredags blev det klart att de tre parterna Niam Fond III, Cargill Value Investments och Jarl Asset Management köper Klara Postterminal i Stockholms Västra City för 430 Mkr.

I februari 2001 betalade Stockholms stad ägaren till Klaraterminalen, Postens pensionsstiftelse, totalt 900 Mkr. Detta efter att Stockholms stad, SJ Fastigheter och Stockholms stad planerat projektet under flera år. Efter förvärvet sökte staden med ljus och lykta efter entreprenörer och investerare till ett hotell- och kongressprojekt. Den första intressenten, Cliffstone, lyckades ej med projektet, utan staden fick betala 5 Mkr till Hans Wilöf som avgift för en så kallad förgävesprojektering. Cliffstone hade gått med på att betala staden 720 Mkr för Klaraterminalen om detajplanen för projektet blev klart i mars 2004. Detaljplanen blev ej klar och Cliffstone erhöll 5 Mkr. Nästa spekulant var brittiska Sellar Property Group med Sten Mörtstedt som tog vid i mars 2004. Men Sellar Property Group förlorade även ganska omgående intresset, särskilt efter att bolagets projekt London Bridge Tower, som Europas högsta byggnad, blev igångsatt.

I och med fredagens överenskommelse är det bara att hoppas att det blir tredje gången gillt. Nu påbörjas ett nytt detaljplanearbete med preliminär byggstart vid halvårsskiftet 2007. Terminalen ska i stort sett rivas och White har fått i uppdrag av Jarl Asset Management att gestalta den nya hotell- och kongressanläggningen, som ska omfatta ett storhotell med drygt 400 rum och en kongressbyggnad med plats för 3 000 åhörare. Den nya anläggningen, som ska byggas i tre plan, får strålande utsikt mot Riddarfjärden och Stadshuset.

Enligt White är avsikten att anläggningen ska opereras av Rezidor SAS. Projektet planeras att invigas år 2010. Investerarna planerar vidare att uppföra en kontorsbyggnad mot Klarabergsviadukten om cirka 26 000 kvm på den tomt som ingår i försäljningen, omfattande 2 200 kvm, vilken Stockholms stad köpte av SJ Fastigheter år 2001.

Det är bara att gratulera Christer Olofsson och Alan Rudikoff som lyckats få med Niam och Cargill i investeringen. Olofsson har tidigare varit vd för Niam och amerikanen Rudikoff, som gift sig med en svenska, har tidigare varit verksam hos den amerikanska matjätten Cargill, ett företag som svarar för tjugo procent av hela världens spannmålshandel. Nybildade Jarl Asset Management har tidigare, under förra året, förvärvat en tom fastighet i Kista av AMF.

Nu återstår att se om det blir en ny långbänk i Marknämnden och Kommunfullmäktige ‚ instanser som ska godkänna affären. Vi får hoppas att affären godkänns.

Frågan blir även vad Buchardt och Stordalen tycker om fredagens överenskommelse ‚ beställaren respektive operatören, som med Skanskas hjälp, nu bygger Stockholms största hotell med 558 rum vid Norra Bantorget, endast 400 meter från Klaraterminalen.Och vem får uppdraget att bygga den nya hotell- och kongressanläggningen? SF