17 maj 2024

Sveafastigheter säljer till Heimstaden och Investea

  • PDF
simon_de_chteau
Simon de Château, vd och partner,
Sveafastigheter.


Sveafastigheter avyttrar i två separata affärer fastigheter i Katrineholm och Strängnäs med ett värde om 860 Mkr till norska Heimstaden respektive danska Investea. Affärerna omfattar totalt 47 fastigheter, varav Heimstaden köper 38 bostadsfastigheter om cirka 88 000 kvm och Investea förvärvar 9 kommersiella fastigheter om cirka 29 000 kvm.
   
Försäljningarna genomförs baserat på fastighetsvärden om cirka 620 respektive 240 Mkr för bostadsdelen respektive den kommersiella delen av innehavet. Köparna kan tillträda fastigheterna under våren. Sveafastigheters första fond (Sveafastigheter Sverige I)  säljer fastigheterna, en fond som lanserades 2004 och som har en förväntad livslängd på cirka tio år. En anledning till att försäljningen sker nu är att det är ett gynnsamt marknadsläge, en annan är att fonden har stora investeringar på gång i Kalmar.    

Större delen av de fastigheter som nu säljs förvärvade Sveafastigheter för drygt två år sedan av byggmästarföretaget EMAB (Eriksson & Malmnäs AB). I februari i år såldes EMAB:s fem fastigheter i Mjölby till en privatperson. Det är således resterande innehav i Katrineholm och Strängnäs bortsett från en kommersiell fastighet i Strängnäs som nu säljs. EMAB:s personal ska erbjudas anställning av Heimstaden.   

Före nämnda affär äger Heimstaden fastigheter med 6 700 lägenheter i främst Uppsala och södra Sverige. Enligt Pontus Rode, som sedan årsskiftet är vd för Heimstaden Mälardalen AB, ska bolaget mer än fördubbla sitt innehav i Mälardalen i år, från dagens 1,6 Mdr till 3,5-4 Mdr kr. 
Senast uppdaterad 2007-03-28 20:28