2 maj 2024

Property Group ska bli störst i Norden

  • PDF

Det nybildade dansk-isländska fastighetsbolaget Property Group siktar på att inom några år bli ett av de största fastighetsbolagen i Norden. Bara i år planerar bolaget att köpa fastigheter och fastighetsbolag för minst ett par miljarder kronor i Sverige. För Fastighetsaktien berättar Property Groups vd Jesper Damborg att investeringsvolymen kan bli ännu högre, om de rätta objekten/portföljerna dyker upp. Property Group har även finansiell styrka att köpa upp aktieportföljer i miljardklassen eller andra fastighetsbolag. Dessutom utvecklar Property Group så kallade Private Labels för banker och institutionella investerare, som i eget namn vill sälja värdepapper i fastighetsbolag till sina kunder.

I Sverige räknar Property Group med att investera i de flesta fastighetsslag: främst bostäder, kontor, hotell och detaljhandelsfastigheter, belägna i större städer. Två av de danska delägarna i Property Group, Michael Lexner och Claus Klostermann, har redan genomfört en rad fastighetsförvärv i Sverige.

- Sverige är förmodligen den mest professionella fastighetsmarknaden i Norden. Den är sund och transparent. Många danska investerare, både privata och institutionella, är intresserade av svenska fastigheter, säger Claus Klostermann, delägare i Property Group.

Property Group är fokuserade på fastighetsförvärv i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland och Östeuropa, där bolaget till att börja med ska koncentrera sig på Polen och Baltikum. Jesper Damborg berättar att bolagets första förvärv i Baltikum beräknas ske redan inom ett par månader.

Property Group omvandlar fastigheter till bolag för försäljning av aktier och fastighetsobligationer. Dessa aktier handlas i första hand av pensionskassor medan obligationerna i första hand köps av privatpersoner. Redan i år kommer de första fastighetsobligationerna från Property Group att noteras på Köpenhamns fondbörs. LE