17 maj 2024

Skanska säljer för 500 Mkr till Oppenheim

  • PDF
ivgeuropa
IVG Group finns på tjugo platser i Europa. Nu investerar
gruppen även i Göteborgs- och Öresundsregionerna.



Skanska säljer fastigheter i västra och södra Sverige för 500 Mkr med en vinst om 184 Mkr. Köpare är det tyska fastighetsbolaget Oppenheim Immobilien KAG, som ingår i IVG Group. Jones Lang LaSalle var rådgivare till Oppenheim.

Detta är Oppenheims sjätte förvärv i Sverige. Det resulterar i att bolaget nu förvaltar en yta om cirka 154 000 kvm i landet. I Europa totalt förvaltar IVG Immobilien fastigheter för cirka 9,9 miljarder euro i 30 fastighetsfonder.
   
Överenskommelsen mellan Skanska och Oppenheim avser fem handelsfastigheter om totalt cirka 24 300 kvm, samtliga fullt uthyrda till kända kedjor. Två av fastigheterna är fortfarande under uppförande och ska färdigställas nu till sommaren.
   
I affären ingår en vidareförsäljning av en till RBS Nordisk Renting tidigare såld fastighet enligt ett vinstdelningsavtal mellan Skanska och RBS Nordisk Renting. Denna fastighet, Jellinge 1 i Malmö, stod klar år 2005. De fyra övriga fastigheterna som ingår i affären är Medlingen 3 i Lund, Generatorn 11 och Eklanda 1:107 i Mölndal samt Backa 23:2 i Hisings Backa.
   
– Långa hyreskontrakt finns tecknade för samtliga fastigheter. Vi ser i dag en hög efterfrågan från såväl hyresgäster som investerare och fortsätter därför att fokusera på utveckling av nya projekt, säger Cecilia Fasth, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.
   
Stora Bernstorp i Malmö är ett av Skanskas kommande projekt, där bolaget planerar totalt cirka 35 000 kvm. Den första etappen omfattar cirka 20 000 kvm, där Coop har tecknat kontrakt för halva ytan. LE 

Senast uppdaterad 2007-05-08 13:00