2 maj 2024

Fairmont Hotels säljs för 30 Mdr kr

  • PDF

En mycket stor hotellaffär är nu i sikte när ett kontantbud om 45 dollar per aktie har lagts på i New York noterade Fairmont Hotels & Resorts. Budet är värt totalt 3,9 miljarder dollar, cirka 29,9 Mdr kr.

Budpremien är endast ett par procent. Men å andra sidan gick aktien upp med 28 procent i november då bolaget erbjöds en management buy-out av finansmannen Carl Icahn. Bakom budet i går står den saudiska prinsen Alwaleed bin Talal Alsaud och Colony Capital.

Talal Alsaud anses vara den tredje rikaste personen i världen med en förmögenhet om drygt 21,5 miljarder dollar. En stor del av detta belopp är aktier om 10 miljarder dollar i Citigroup. Mest känd i press är Talal Alsaud för sina donationer och sin reformvänliga samhällssyn.

Colony Capital är en opportunistisk fondfastighetsförvaltare med huvudkontor i Los Angeles. Sedan 1991 har Colony byggt upp fastighetstillgångar om drygt 19,5 miljarder dollar. Under förra året köpte Colony Capital bland annat hotellkedjan Raffles Holdings för 859 miljoner dollar. I kedjan ingår bland annat landmärket Raffles Hotel i Singapore.

Det aktuella budet går ut på att slå samman Fairmont med Raffles hotels, vilket innebär att budgivaren Carl Icahn slås ut.

Fairmont säger i ett pressmeddelande att styrelsen har accepterat budet och att affären ska vara klar under andra kvartalet i år. SF