17 maj 2024

Aberdeen köper för 995 Mkr

  • PDF
swedishmatchsthlmAberdeen Property Investors pan-nordiska fond köper för 995 Mkr från Swedish Match. Det gäller tobakföretagets huvudkontor i kvarteret Tobaksmonopolet på Södermalm i Stockholm. Swedish Match, med Colliers som rådgivare, gör en vinst på drygt 200 Mkr vid tillträdet den 1 oktober.
   
Affären genomförs via försäljning av ett fastighetsbolag som äger två byggnader om cirka 40 000 kvm. Swedish Match kvarstår som en av hyresgästerna i de avyttrade byggnaderna. Förutom byggnaderna i denna transaktion, äger företaget två närliggande tomter, som också år till salu.
   
– Vårt förvärv för den pan-nordiska fondens räkning visar att Aberdeen Property Investors idag utgör en mycket aktiv spelare på den svenska investeringsmarknaden. Vi räknar med ytterligare förvärv av såväl enskilda fastigheter som fastighetsportföljer under årets tredje kvartal, säger Rolf Grönstedt, Chef för Investment Management på Aberdeen Property Investors.
   
Aberdeens pan-nordiska fond har som målsättning att bygga upp en väldiversifierad portfölj av fastigheter i de nordiska länderna samt även till viss del i Baltikum. Målvolymen är 15 Mdr kr. Sverige är en viktig delmarknad för fonden.