17 maj 2024

JLL: Fastighetsderivat på frammarsch

  • PDF
Av Stefan Fröjdendahl

Enligt Jones Lang LaSalle har fastighetsderivat på kort tid vuxit fram i Storbritannien som ett attraktivt finansiellt instrument bland investerare som vill exponera sig mot fastighetsmarknaden utan att äga fastigheter direkt. Marknaden sprider sig nu till fler länder och till en bredare samt större grupp investerare. Intresset för att handla mot svenska och nordiska marknaden växer även, framförallt utomlands.
    
Fastighetsderivat har handlats i Storbritannien under ett par år och har nu fått ett stadigt fäste. Omsättningen på marknaden för dessa OTC-produkter uppgick till cirka 40 miljarder kronor under första kvartalet 2007. Handeln sker vidare i allt högre takt i framförallt Frankrike och Tyskland. Mycket tyder på att en kraftfull tillväxt står för dörren även i resten av Europa. I Sverige börjar allt fler investerare få upp ögonen för instrumentet.
   
Johan Karlsson på Jones Lang LaSalle säger:
   
– Så sent som i maj köpte en nordisk aktör exponering mot brittiska, franska och tyska fastighetsindex. Ett par svenska institutioner, men även hedgefonder och affärsbanker, följer utvecklingen av derivathandel mot såväl europeiska som svenska fastighetsindex. Hög riskjusterad avkastning och möjligheten att kunna erbjuda nya produkter baserade på fastighetsavkastning lockar.   

Karlsson påpekar vidare vikten av noggranna analyser:   

– Det finns även ett uttalat intresse att exponera sig mot svenska fastigheter via derivat. SFI, det svenska fastighetsindexet, bedöms vara tillräckligt robust för att handla i. Med priser nu tillgängliga för Sverige har fastighetsderivat blivit ett realistiskt investeringsalternativ på den svenska fastighetsmarknaden. Affärer med fastighetsderivat måste dock bottna i gedigna analyser och prognoser av både derivatmarknaden samt den underliggande marknaden. Därigenom ökar utsikterna för en långsiktigt framgångsrik och likvid marknad, tillägger Karlsson.
   
lyndon_laroucheI USA har ett flertal politiker kritiserat fastighetsderivat. Till dem hör bland annat demokraten Lyndon LaRouche. Om derivat och bolånekrisen i USA har han nyligen yttrat:
   
– Men även om man i första omgången lyckas rädda miljontals amerikanska familjer från att gå från hus och hem, kan den pågående amerikanska fastighetsbubblan få hela det internationella finanssystemet på fall. Små och stora spekulationsfonder, s.k. hedgefonder, har girigt roffat åt sig på marknaden för osäkra bolån. Lån av alla de slag – avdragsfria, räntefria, amorteringsfria, riskvärderingsfria, förnuftsfria – lockade miljoner människor in på fastighetsmarknaden utan att de hade den nödvändiga inkomstbasen och det skapades en kolossal marknad för obligationer samt värdepapper utan säkerhet, vilka klipptes till spekulationskonfetti i form av derivat eller klistrades ihop till exotiska lånepaket. 

Senast uppdaterad 2007-08-06 23:05