17 maj 2024

Doughty Hanson säljer för 3 Mdr kr till Citycon

  • PDF
Doughty Hanson har överenskommit med Citycon om försäljning av köpcentrumet Iso Omena i Helsingfors för 329 MEUR, cirka 3,07 Mdr kr. Leimdörfer Oy agerade rådgivare till Doughty Hanson i försäljningen.
   
Iso Omena, omfattande 61 000 kvm med en utbyggnadspotential om 7 000 kvm, blir Citycons största enskilda köpcentrum med 120 butiker och restauranger. Förvärvet stärker Citycons ledande position på Helsingfors detaljhandelsmarknad.
   
Iso Omena är den sista fastigheten i en portfölj om åtta köpcentrum som fonden Doughty Hanson & Co Real Estate Fund I köpte för tre år sedan av Ilmarinen. Tidigare i år förvärvade ING Real Estate Investment Management tre av dem för cirka 1,7 Mdr kr.
   
Doughty Hanson beräknar avkastningen på investeringen i hela portföljen till 7,6 gånger  fondens kontantinsats och en årlig avkastning på eget kapital om brutto 100 procent.
   
Nils Styf, chef för Doughty Hanson & Co Real Estate i Norden, säger:
   
– Försäljningen är ytterligare ett exempel på vår strategi att aktivt administrera och förbättra fastigheter för att skapa mervärden för våra investerare. Detta är vår fjärde transaktion med Citycon, efter det att vi har avslutat två i Finland och två i Sverige under de senaste åren.