17 maj 2024

Kreditkrisen kan sänka räntan

  • PDF
bensbernankefed
Ben S. Bernanke, ordförande i Federal Reserve, kallade ledningarna
för de större bankerna till ett krismöte på Wall Street i fredags.



Analys av Stefan Fröjdendahl

Ett flertal amerikanska analytiker menar nu att Federal Reserve tvingas fortsätta sänka räntan i USA. I fredags blixtinkallades ledningarna för de större bankerna på Wall Street till ett krismöte för att analysera Fed:s kärva budskap som i klartext uppmanade bankerna att inte neka lån till solventa kunder. På bankmötet fanns Chuck Prince, CEO Citigroup, Jamie Dimon, CEO JP Morgan Chase, Zoe Cruz, CEO Morgan Stanley och Stan O’Neal, CEO Merrill Lynch. Till dessa toppfigurer sällades representanter från Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bank of America, Bear Stearns och Lehman Brothers.
   
Fed uppmanar nu bankerna att inte tveka att utnyttja Feds diskontofönster/discont window.I det amerikanska systemet finns en möjlighet för bankerna att låna i ett så kallat discount window till en ränta som normalt är lägre än marknadsräntan. Men att frekvent låna i centralbanken indikerar att banken har problem att finansiera sig på marknaden.
   
I ett första försök att balansera kriserna på finansmarknaden har Fed beslutat att temporärt sänka diskontoräntan (inte att förväxlas med reporäntan) med 50 punkter till 5,75 procent. Detta för att minska skillnaden mellan diskontoräntan och Feds mål att dagslåneräntan ska kunna bli oförändrad på 5,25 procent.
   
I en kommentar kan sägas att i och med att bankerna nu kan låna mer hos Fed är det troligt att den amerikanska bolånekrisen tillfälligt mildras. Men nya spöken blir snart synliga då fler hedgefonder tvingas bekänna en brist på likviditet. Likviditetskrisen, en svagare dollar och en kommande amerikansk recession, kan leda till en global stagflation.        

Om det har tryckts ett dinosauriskt antal skuldpapper i världen under de senaste fem åren, blir följden en kraftig feberfrossa, med ett större antal nödlidande panter, under åren 2008 och 2009. 

Senast uppdaterad 2007-08-19 21:14