2 maj 2024

API köper fonder för 17 Mdr

  • PDF

För ett år sedan lanserade Aberdeen Property Investors (API) en fond-i-fond, Aberdeen Indirect Property Partners (AIPP), med eget kapital, 165,5 MEUR. Nu, efter en fjärde och sista stängning, har det egna kapitalet stigit till 623,5 MEUR, cirka 5,8 Mdr kr. AIPP ska nu bygga upp en fastighetsexponering på drygt 17 Mdr genom att investera i europeiska onoterade fastighetsfonder.

AIPP struktureras och förvaltas av Anders Åström och Tomas Otterud på Aberdeens dotterbolag API Indirect Investment Management (API IIM) i Stockholm.

- Sedan fondens lansering har vi haft stor efterfrågan. Vi har tyvärr tvingats tacka nej till ett antal investerare, då fonden nu är övertecknad, säger Anders Åström.

Fonden har 27 investerare från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Holland, Portugal och Schweiz. Bland de svenska investerarna kan nämnas Folksam och Nordea Liv & Pension, KPA, Postens pensionsstiftelse samt Nobelstiftelsen.

AIPP har en Luxemburgbaserad struktur och investerar i onoterade fastighetsfonder i Europa. Huvuddelen av fondens investeringar kommer att göras i s k value-added fonder, det vill säga fonder som ger både en stabil direktavkastning och möjlighet till god värdeökning genom aktiv förvaltning. Målsättningen är att fonden långsiktigt ska avkasta mellan 10 och 14 procent per år, inklusive en direktavkastning överstigande 5 procent.

- Vi har under det gångna året investerat i fem olika fastighetsfonder för AIPP:s räkning och utvärderar för närvarande ett antal starka förvaltare med intressanta portföljer och strategier, avslutar Tomas Otterud.