17 maj 2024

Miljard till Funäsdalen

  • PDF
funasdalentannasUnder de kommande fem till sju åren ska minst 1 Mdr kr investeras i anläggningar för turism och friluftsliv i Funäsdalen i västra Härjedalen. Bakom satsningen står Funäsdalens Alpina, som består av sju privata investerare. Finansiärerna SEB, Nutek, Norrlandsfonden och Härjedalens kommun bidrar med investeringar i infrastrukturen.   

Nu pågår den första etappen i utbyggnaden av Funäsdalsbergets södra och östra sidor. Det rör sig om en investering på cirka 130 Mkr i liftsystem, nedfarter, snösystem och servicebyggnader. Om ett par år inleds etapp två i och med att västra sidan av berget utvecklas. Totalt gäller det tillkommande investeringar på cirka 170 Mkr avseende skidområdet.
   
– Funäsdalens Alpina planerar dessutom att investera cirka 300 Mkr i boende. Det kommer också att finnas stora möjligheter för externa samarbetspartners att vara delaktiga i boendeutvecklingen. Totalt kan deras engagemang uppgå till ytterligare 300 till 400 Mkr, motsvarande mellan 5 000 och 7 000 bäddar, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalens Alpina. 
Senast uppdaterad 2007-10-08 23:16