17 maj 2024

Wingårdh arkitekter förnyar Tekniska nämndhuset

  • PDF
tnFörslaget från Wingårdh Arkitektkontor med ansvarig arkitekt Karolina Keyzer utvaldes för om- och utbyggnad av Tekniska nämndhuset i centrala Stockholm. Förslaget involverar fyra delar: ny entré med utställningshall för interna/publika mötes- samt konferenslokaler; kommersiella lokaler; kontor och bostäder.

Entrén parallellt med Fleminggatan tar emot besökarna i ett generöst vindfång. Entrérummet bildar ett utställningsrum i direkt kontakt med gatan. Besökaren leds in i den ursprungliga klosterlika omgången via en informationsdisk och sedan vidare in i den centrala utställningshallen.

Hörnet Fleminggatan/Pipersgatan får en lokal med entré i gatunivå som antingen kan bli butiktninne eller restaurang. En nybyggd kontorslamell i sex våningar sluter det överbyggda gårdsrummet och bildar en fond till gaturummet och tydliggör den nya entrén.

En påbyggnad med tre våningar bostäder i olika storlekar planeras även. Ett nybyggt bostadshus mot vattnet kan få två höjder, om 22 eller 10 våningar. Huset nås via Pipersgatan och har en publik bottenvåning invid strandpromenaden. Det högre huset har 35 lägenheter för mellan 64 och 163 kvm.

Förslaget redovisar även möjlighet till ombyggnad av det befintliga kontorshuset från 1980-talet på Pipersgtan.

Tekniska nämndhuset, formgivet av arkitekterna Nils Sterner och Carl-Olof Deurell, togs i bruk 1965. I komplexet ingår även Separatorhuset (1901, ombyggt 1979) samt en tillbyggnad (1986). Lokalerna disponeras av exploateringskontoret, trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, idrottsförvaltningen, delar av Fastighetskontoret samt Miljöförvaltningen och Stockholm stads bostadsförmedling AB. 
Senast uppdaterad 2008-01-05 22:18