2 maj 2024

Niam och Crown storköper i Finland

  • PDF

Niam Fond III gör tillsammans med Crown Asset Management enligt en icke bekräftad uppgift den femte största fastighetsaffären någonsin i Finland. Det gemensamt ägda bolaget Niam Retail Holding Finland AB köper en portfölj bestående av 92 fastigheter runt om i Finland. Säljare är den finska handelskoncernen Kesko och Keskos Pensionsfond. Rådgivare till köparen har varit Newsec samt Castrén & Snellman.

Niam och Crown vill inte säga vad de betalar för portföljen. Men av ett pressmeddelande från Kesko framgår att de 77 fastigheter som de säljer kostar drygt 200 MEUR (1 866 Mkr), varav nästan hälften är försäljningsvinst. I förvärvet ingår dessutom 15 av pensionskassans fastigheter.

Totalt omfattar portföljen 191 000 kvm och är uthyrda till Keskos handelsdivisioner. Samtliga lokaler kommer att hyras av bolag inom Keskokoncernen på hyreskontrakt om fem eller tio år. Hyresgäst i de flesta fastigheterna är K-livsmedelskedjor, men även K-rauta- lantbrukskedjan Agro och varuhuskedjan Anttila.

Bo Sandberg på Crown säger till Fastighetsaktien att Crown kommer att dra nytta sina erfarenheter av handelsfastigheter i Sverige och tillsammans med Kesko utveckla den finska portföljen. Detta kan till exempel innebära extra förtjänster i samband med att Kesko bygger ut.

Niam ser den här affären som den första byggstenen i en större retailportfölj i Finland. En portfölj som Niam kommer att bygga i samarbete med Crown

I ett telefonsamtal med Fastighetsaktien berättar Per Johannesson, Managing Partner på Niam, att företagets tredje fond har ett eget kapital cirka 3 Mdr kr (på 320 MEUR). Förvärvskapacitet ligger på runt 15 Mdr kr och hittills har fonden köpt för cirka 7,5 Mdr kr. Målet är att investera för minst 5 Mdr kr i Finland. LE