2 maj 2024

Vasakronan ökar i Uppsala

  • PDF

 
Vasakronan köper Norrportens fastigheter i Uppsala för 913 Mkr. Samtidigt köper Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden Vasakronans ägarandel i Norrporten, inklusive konvertibla förlagsbevis. Det betyder att AP-fonderna äger 50 procent vardera av Norrporten.

Norrporten i Uppsala består av 12 fastigheter om 70 500 kvm. Nio av dem ligger i centrala Uppsala och tre finns i Boländerna/Kungsängen. Beståndet består i huvudsak av kontor men även en del butiker. Lokalerna är moderna med god standard. I affärsuppgörelsen ingår dessutom ett projekt på cirka 10 000 kvm lokalarea.

- Vi har länge sökt expandera i Uppsala och ser denna affär som en möjlighet. Detta fastighetsbestånd kompletterar vårt eget bestånd och ger Vasakronan en förstärkt position i staden, säger Håkan Bryngelson, vd Vasakronan.

Vasakronan deltog i uppbyggnaden av Norrporten och detta var ett tillfälle att avveckla bolagets ägande i företaget. Under 2001 gick Vasakronan in som ägare med en tredjedel i Norrporten tillsammans med Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden. Därefter, fram till 2003, sålde Vasakronan fastigheter för 5,7 Mdr kr på tio orter i Sverige till det gemensamt ägda bolaget.

Den aktuella affären ger en positiv effekt på kassaflöde och resultat för Vasakronan.