17 maj 2024

Svea Fanfar: Nytt kvarter på Gärdet

  • PDF

Projektet Svea Fanfar innebär en omdaning av området vid Kungliga Musikhögskolan till en kostnad om 460 Mkr. En ny musikhögskola, kommersiella lokaler och cirka 500 bostäder ska bilda ett nytt kvarter i hörnet Valhallavägen/Lidingövägen.

Avsikten med planen är att skapa en stadsmiljö med kontor, bostäder, kultur och detaljhandel. Kvarteret får formen av en hästsko med öppning mot Valhallavägen.

Kungliga Musikhögskolan ska samla undervisning och konserter i en byggnad, som ska ligga parallellt med Lidingövägen mittemot Stockholms Stadion. Kommersiella lokaler placeras i bottenvåningen ut mot Valhallavägen. Beräknad inflyttning ska ske år 2009. Bostadskvarter med cirka 500 lägenheter ska även uppföras. Det sistnämnda projektet ska pågå mellan åren 2009 och 2012.

Svea Fanfar är ett samarbete mellan Akademiska Hus, Veidekke-Bouwfonds, Kungliga Musikhögskolan och Stockholms Stadsbyggnadskontor.

Akademiska Hus koncernchef Joakim Ollén poängterade vid en visning äran i att få utveckla ett område i centrala Stockholm med ett sådant unikt läge. Aleksander Wolodarski, stadsplanearkitekt vid Stockholms Stadsbyggnadskontor, berättade om den klassiska modernism som präglat planeringen. Formgivningen är, sade han, ett svar på Tessins form men tillgodoser samtida krav på modern standard. Gunilla von Bahr, rektor vid Kungliga Musikhögskolan, talade om utvecklingen av området som ett tillfälle att förbättra den mångfasetterade undervisningen samt möjligheten att attrahera fler besökare.

Eelco Siersena, manager, Bouwfonds Property Development och Håkan Bergquist, vd Veidekke, underströk att samarbetet dem emellan har varit fruktbart. I detta projekt har de inlett ett strategiskt och affärsmässigt samarbete i ett gemensamägt företag Veidekke-Bouwfonds AB. BF