23 april 2024

Lantmäteriverket tar död på FANA och Fastighetsinfo

  • PDF
Från och med halvårsskiftet kommer Lantmäteriverket ej längre tillåta försäljning av databasen för Fastighetsdatautdrag. Ett beslut som Anders Brolin, funktionschef för försäljningsstöd på Lantmäteriverket säger i en intervju till Dagens Fastighetsaktie.
I Fastighetsutdrag finns nödvändiga uppgifter för värdering av fastigheter. Denna databas innehåller uppgifter om fastigheters ytor, taxeringsvärde och typkod. Både FANA och Fastighetsinfo har köpt databasen Fastighetsdatautdrag och levererat kvartalsuppgifter ur denna till sina kunder via CD-ROM. Detta blir alltså inte längre möjligt efter den 30 juni i år. Istället erbjuder Lantmäteriverket att uppgifterna kan köpas för varje enskild fastighet för 11 kronor styck. Det betyder att avgifterna för att t ex hämta värderingsuppgifter för en fastighetsportfölj om 100 fastigheter kommer att kosta 1.100 kronor.

Enligt Anders Brolin på Lantmäteriverket är försäljningen av databasen för Fastighetsdatautdrag för billig och en sådan försäljning har endast varit en tillfällig lösning.

Enligt Urban Edenström, vd för Datscha.com visar Lantmäteriverkets beslut att Datschas webb-lösning är det enda som gäller för framtiden. I Datscha kommer om några veckor att finnas dagliga uppgifter om fastighetsförsäljningar vilka hämtas från Lantmäteriverkets Ortprissystem. Dessutom kommer Datschas licenstagare att ganska snart kunna hämta uppgifter från Fastighetsdatautdrag, eftersom den programutvecklingen för denna tjänst redan är utvecklad i Datscha och det blir inga problem för Datschas kunder när det ej går att köpa hela databasen. Härvid menar Urbans Edenström att Datscha är marknadsledande med en programvara som fångar data ur Fastighetdatautdrag. Idag har Fastighetsinfo cirka 1.500 licenstagare och Datscha.com cirka 135. Men ganska snart kommer Datscha.com har drygt 1.600 licenser, eftersom Fastighetsinfos licenser kommer att övergå till Datschas. Detta eftersom merparten av Fastighetsinfos kunder redan beslutat sig för att gå över till Datscha och webben.

Urban Edenström säger vidare att utveckling av Datscha har hittills kostat 52 Mkr vilket är väl använda pengar. Ganska nyligen fick Datscha en nyemission om 15 Mkr fulltecknad. Fastighetsinfo såldes förra året till Datscha för cirka 8 Mkr.

Enligt Fredrik Månsson styrelseordförande för Realgate, innebär förändringen inga problem för Realgate eftersom Realgate har löpande avtal med Lantmäteriverket och Realgate kan lätt fånga in uppgifter från Fastighetsdatautdrag.

Även i år kommer Datscha att satsa på MIPIM i Cannes där Urban Edenström kommer att hålla ett föredrag om Datscha.

I kommande nummer av Fastighetsaktien kommer vi att analysera Datscha och Realgate och samtidigt intervjua ansvariga för Pathway, en av de internationella fastighetsportaler, vilken ska utvecklas av ägarna CB Richard Ellis, Jones Lang LaSalle samt DTZ. (SF-LE) Senast uppdaterad 2006-05-09 16:11