8 maj 2024

Skanska bygger för 325 Mkr i Köpenhamn

  • PDF

Skanska påbörjar utvecklingen av Havneholmen i centrala Köpenhamn. Det första kontorsprojektet heter Atrium och omfattar 12 500 kvm i sju våningsplan. Skanskas investering under utvecklingsskedet uppgår till cirka 260 MDKR (325 Mkr). Bygguppdraget ska genomföras av Skanska Danmark och fastigheten beräknas stå klar för inflyttning under det andra kvartalet nästa år.

- Det råder stor efterfrågan på kontor i Danmark och vi har i dagsläget pågående diskussioner med intresserade hyresgäster, säger Richard Hultin, vd för Skanska Öresund.

I samtal med Fastighetsaktien förklarar Hultin att danska företag generellt sett har kortare framförhållning när det gäller lokaler jämfört med svenska företag. Därför är bolaget mån om att ha ett konkret projekt att presentera för sina potentiella kunder.

Nu planeras ett renodlat kontorshus för tre till fyra hyresgäster. I närheten ligger köpcentrumet Fisketorvet och planer finns även för bostäder i området.

Skanska Öresund har ytterligare cirka 40 000 kvm byggrätter för fortsatt utveckling av kontor på Havneholmen. Nyligen sålde bolaget en intilliggande byggrätt till mediakoncernen Aller, som ska uppföra ett nytt huvudkontor på 18 000 kvm. Skanska kommer förmodligen att delta i tävlandet om att få bygga det projektet.

Tidigare har Skanska även utvecklat kontor åt HSH Nordbank och Forstædernes Bank på närliggande Kalvebod Brygge.