17 maj 2024

CLS Holdings går in i Bulgarien

  • PDF

CLS Holdings har köpt 16 procent av aktierna i den bulgariska fastighetsutvecklaren BLD (Bulgarian Land Development plc) för 4 miljoner pund, cirka 54,5 Mkr. BLD, som har rest 23 miljoner pund (313 Mkr) genom sin fondkommissionär Seymour Pierce Ltd, lämnade i går in en ansökan för notering på börsen i London.

I en intervju med Sten Mörtstedt, arbetande styrelseordförande i CLS Holdings, framhåller han att fastighetsmarknaden i Bulgarien växer starkt. Bulgarien, som förväntas bli medlem i EU år 2007, har idag 7,5 miljoner invånare. Den bulgariska regeringen, under president Georgi Panvanovs ledning, utövar sedan 2001 en sund finanspolitik med snabba privatiserings- och strukturreformer. Dessa reformer har medfört en kraftig BNP-tillväxt och en minskad arbetslöshet, vilket i sin tur har lett till att 1,5 miljoner landsflyktiga bulgarer börjar återvända till hemlandet.

BLD, som nu i första hand köper mark för kommande byggnation av bostäder och kontor i Sofia och andra huvudorter i Bulgarien, har nyligen utnämnt Henry Klotz, Sverigechef för CLS Holdings, till non-executive director i företaget.